HABER MERKEZİ – Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik toplum konusunda çok net ve ısrarcı olduğunu belirten DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Demokrasi mücadelesi çok önemli bir noktaya gelmiş durumda. Daha çok zorlamalıyız” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binalarında Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde bayramlaşma oldu. Binlerce kişi parti binalarına giderek, bayram kutlamasına katıldı.
ADANA
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Adana İl Örgütü’nde gerçekleşen bayramlaşmaya katıldı. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra yurttaşların da katıldığı bayramlaşmada Tülay Hatimoğulları, gündeme değerlendirmelerde bulundu.
Suriye’de halklara dönük baskı, katliam ve sınır ötesi operasyonların durmadığını belirten Tülay Hatimoğulları, bu nedenle bayramı buruk geçirdiklerini söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na dikkati çeken Tülay Hatimoğulları, “Sayın Öcalan’ın yaptığı çağrının temel amacı Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemle çözülmesidir. Bu kapının açılmasıdır. Sayın Öcalan, ‘Kürt sorunu için 52 yıldır mücadele ediyoruz, sürdürdüğümüz mücadelede Kürt halkı gelebileceği en iyi seviyeye gelmiş durumdadır’ dedi. Burada kastettiği elbette Rojava’dır. Sayın Öcalan’ın ifade ettiği gibi bizlerin bu kazanımları bundan sonraki süreçte hukuki statüye kavuşturmak gibi çok önemli görev ve sorumluluğun eşiğindeyiz” diye belirtti.
‘DEVLET ADIM ATMADI’
Bölgede yaşayan bütün halkların birbirine ihtiyacı olduğu bir dönemden geçildiğini söyleyen Tülay Hatimoğulları, “Küresel sistem bölgeyi şekillendirmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla bizim de bölge barışına, Kürt, Türk bütün halkların ortak barışına ihtiyacımız olan bir dönemden geçiyoruz. Sayın Öcalan görüşmede bunların altını çok kalın çizdi. Barışı sağlamak zorunda olduğumuzu söyledi. Ancak devletten doğru beklenilen adımlar, hukuki düzenlemeler, Sayın Öcalan’ın İmralı’daki koşullarının düzenlenmesine dair her hangi bir adım atılmadı” dedi.
‘BARIŞIN GÜVENCESİ DEMOKRATİKLEŞMEDİR’
Tülay Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Sayın Abdullah Öcalan ile görüştüğümüzde kayyım atamaları, İstanbul barosu ve HDK yönelik operasyonlar vardı. Başkan demokratik toplum meselesinde çok net ve çok ısrarcı. Yapılan operasyon ve baskıları asla kabul etmeyeceğini, ‘Bu operasyonlar devam ederse İstanbul Barosu gibi barolara ve demokrasi güçlerine basınç olursa aynı şekilde kayyum atamaları devam ederse benim yaptığım çağrı sadece bir kağıt olarak ortada kalır. Bunların devam etmemesi lazım’ demişti. Önemle bunu vurgulamıştı. Özelle ifade ettiği şey; ‘Türkiye topyekûn demokratikleşmeden hiçbir barışın güvencesi ve garantisi yoktur. Kürt’e tek başına verilecek hak Kürt’ün kazandığı ve kalıcı bir hak olmaz. Asıl olan ülkede yaşayan bütün farklı halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı temelinde haklarının güvence altına alındığı demokratik toplum inşasından bahsediyorum. O nedenle çağrımın başlığı barış ve demokratik toplumdur. Çünkü barışı garantileyecek, kalıcı hale getirecek olan demokratik toplumsal dönüşümdür. Bunun yasal ve hukuki dönüşümünün yanı sıra toplumun kendi kendini öz örgütlenmesini sağlamasıdır.’
DEMOKRATİK ÇIKIŞ
Türkiye halkları şu an ayakta demokrasi mücadelesi çok önemli bir noktaya gelmiş durumda. Türkiye genelinde başta üniversite gençliği olmak üzere çok önemli bir demokratik çıkış gerçekleşmiştir. Yine bu yılki Newroz kutlamaları büyük bir moral oldu. Böylesi bir dönemde barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Barışı daha çok zorlamamız gerektiğini biliyoruz.
İZMİR
DEM Parti İzmir İl Örgütü’ndeki bayramlaşmaya, DEM Parti İzmir milletvekilleri Burcugül Çubuk, İbrahim Akın, parti temsilcileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, kurum temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Burada konuşan DEM Partili Burcugül Çubuk, “Bayramımızı herkes eşit ve özgür olduğunda kutlayacağız. Ama bu bayramda tüm halklar için huzur ve özgürlük dileğini tekrarlamak isterim. Başta hasta mahpuslar olmak üzere bütün siyasi tutsaklar serbest bırakıldığında ve barışa dair adımlar atıldığında tekrar bir arada, daha büyük bir bayram kutlayacağız” dedi. Ardından konuşan İbrahim Akın ise, “Bayramlar savaşlar karşısında kardeşliğin gelişmesi açısından önemlidir. Elbette Sayın Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası yürüttüğümüz çalışmalar hem partimizi hem halkımızı çok daha umutlu hale getirdi. Bu umudu büyütmek gibi bir amacımız var. Bunun için daha yoğun bir mücadele gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
WAN
DEM Parti Wan İl Örgütü’ndeki bayramlaşmaya, partililer ve çok sayıda yurttaş katıldı. Bayramlaşma ziyaretinde konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, “Bayramların anlamı barıştır, birliktir, kardeşliktir ama ne yazık ki Orta Doğu’ya baktığımız zaman her gün savaşlar ve katliamlar var. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarihi bir çağrı yaptı ve bu çağrı da bizler için bayramdı. Yapılan bu çağrıyı sahiplenmemiz ve kalıcı bir barış için herkesin elinden geleni yapması gerekiyor” diye belirtti.
Ardından konuşan yerine kayyım atanan Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal da, şunları belirtti: “Bugün 31 Mart’ın yıldönümü. Halkımız sandığa giderek Wan’da 14’te 14 yaparak büyük bir zafer sergiledi. 8 Mart ve Newroz’u geride bıraktık şimdide büyük heyecanla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’a doğru gidiyoruz. 4 Nisan tüm ezilen halklara ve Kürt halkına kutlu olsun.
Bayramlaşma gün boyu devam etti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***