Ankara Tabip Odası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu 2024” raporuna istinaden çocuk yoksulluğunun derinleştiğini ve bu durumun sosyoekonomik eşitsizliklerle birlikte çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığını belirtti. Açıklamada, yetersiz beslenme, sağlıksız barınma koşulları, düşük okullaşma oranları, sosyal yaşamdan dışlanma ve çocuk işçiliği gibi risklerin arttığına dikkat çekildi.
ATO’nun açıklamasında, çocuklar arasında yoksulluk ile hastalıklar arasında doğrudan bir ilişki olduğuna vurgu yapıldı. “Her 10 aileden biri çocuklarına taze meyve ve sebze yediremiyor, her beş aileden biri bir haftalık tatil masrafını karşılayamıyor ve her dört aileden biri çocuklarına günde en az bir kez et, tavuk veya balık tüketmesini sağlayamıyor,” ifadeleri kullanıldı.
BirGün’de yer alan habere göre, yoksulluğun çocuklarda malnütrisyon (yetersiz veya aşırı beslenme sonucu ortaya çıkan sağlık sorunları) gibi sağlık sorunlarına yol açtığına değinen ATO, yetersiz beslenmenin çocukların büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyerek bağışıklık sistemlerini zayıflattığını, hastalıklara karşı dirençlerini azalttığını ve hastalıkların iyileşme sürecini zorlaştırdığını belirtti. Ayrıca, çocukların bilişsel ve fiziksel sağlıklarının ciddi şekilde etkilendiğini açıkladı.
ATO, ekonomik krizin çocukların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlıklarını doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, “Çocuklarımızın sağlıklı ve refah içinde büyümelerini sağlamak için yoksulluğa karşı etkin sosyal ve ekonomik politikalar acilen hayata geçirilmelidir. Ülkemizde de pek çok ülkede olduğu gibi, çocuklara okullarda en az bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek sunulmalıdır,” şeklinde konuştu.