Aris Messinis, AFP
2024 yılında Avrupa Birliği ülkelerine yapılan iltica talepleri yüzde 11 oranında azaldı. Son yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da Suriyeliler, Afganlar, Türkiyeliler ve Venezuelalılar en büyük başvuru gruplarını oluşturdu.
Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA) tarafından Pazartesi sabahı açıklanan yıllık rapora göre, Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre genelinde iltica başvurusu sayısı ciddi oranda düşüş gösterse de üst üste ikinci yıl bir milyon sınırının üzerinde kaldı. Geçen yıl 1 milyon 14 bin 420 kişi uluslararası koruma talebinde bulunulurken, bu rakam 2023 yılında 1 milyon 143 bin 437 olarak kaydedilmişti. Raporda AB genelinde 2024 yılında yapılan başvuruların neredeyse yarısının başarılı bir karar alma şansı düşük olan ülke vatandaşlarından geldiğine dikkat çekildi.
Suriyeliler tarafından yapılan başvurular 2023’e göre yüzde 17 düşerek 151 bin’de kaldı. Almanya’da başvuru yapan Suriyeli sığınmacı sayısı ise yüzde 24 azaldı. 2024’te 87 bin 382 Afganistan vatandaşı, 55 bin 705 Türkiye vatandaşı ve 51,529 Kolombiya vatandaşı sığınma başvurusunda bulundu. 3 ülkeden de geçtğimiz yıla göre yapılan sığınma taleplerinin düştüğü görüldü. Diğer yandan Venezuela vatandaşı 73 bin 187 kişi, çoğunluğu İspanya’dan olmak üzere AB’ye sığındı. Bu sayının en azından 2014’ten bu yana rekor düzeyde yüksek olduğu belirtildi.
Almanya yüzde 29’luk düşüşe rağmen zirvede
Hedef ülkelere bakıldığında, Almanya 2024 yılında 237bin’den fazla başvuru ile açık ara zirvede kaldı. Almanya’ya yapılan başvuru sayısı 2023’e kıyasla yüzde 29’luk bir düşüş gösterdi.
Almanya’yı, İspanya (165,767), İtalya (158,867), Fransa (158,730), Yunanistan (73,688), Belçika (39,206) ve Hollanda (33,437) takip etti. AB üyesi Kıbrıs ve Yunanistan ise nüfuslarına oranla en fazla sığınma talep edilen ülkeler oldu. İki ülkede de her 140 kişiye bir sığınma başvurusu düştü.
Kabul oranı yüzde 42
2024 yılında sonuçlanan başvuruların yüzde 42’si kabul edildi. Suriyeliler (%90), Malililer (%84), Eritreliler (%81), Ukraynalılar (%80), Afganlar (%63) ve Somalililer (%60) en yüksek tanınma oranlarına sahip gruplar oldu.
Türkiye ise Nijerya, Pakistan, Kolombiya, Tunus, Fas, Bangladeş, Gürcistan, Peru, Mısır ve Venezuela ile birlikte kabul oranının yüzde 20’nin altında kaldığı ülkelerden biri oldu.
Avrupa’da halihazırda sığınma başvurusu karara bağlanmamış olanların sayısı ise 981 bine ulaştı.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***