Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gülen cemaatinin esnaf mütevelli heyetinde yer aldığı, Bank Asya’daki hesabına para yatırdığı, cemaate yakın bazı şirketlerle para transferleri gerçekleştirdiği gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılan Ali Koca’yla ilgili mahkûmiyet kararını esastan bozdu.
Yargıtay, cezaya konu edilen iddiaların terör örgütü üyeliği için kriter olmadığına hükmetti.
Sözcü’de yer alan habere göre Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 17/25 Aralık sürecinden 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasına kadar hesabında sürekli nakit para artırımı yaptığı, 15 Temmuz sonrası KHK ile kapatılan DİGİAD’da üye, kapatılan Halidiye Eğitim Vakfı’nda da yönetim kurulu üyesi olduğu, 9 kez yurtdışına çıkış ve giriş yaptığı gerekçesiyle verilen 7,5 yıl hapis cezasını bozdu.
Ali Koca’nın yurtdışına çıkışların DİGİAD bünyesindeki kişilerle gerçekleştirmesi, ‘kadın yapılanması’ üyesi olmakla suçlanan Zübeyde Bal ile 28 kez, Ahmet Karaman ile 24 kez, Mustafa Eken ile de 18 kez görüşme yapması da örgüt üyeliğinden cezalandırılmasına gerekçe gösterilmişti.
SUÇLAMA: 15 TEMMUZ GECESİ ‘ALLAH HAKKIMIZI BIRAKMASIN’ DEDİ
Mahkeme sanıkla ilgili mahkûmiyet kararına tanık ifadelerini de gerekçe yapmıştı. T.Y, adlı tanık, “Dershaneye giden çocukların deneme sınavlarına girebilmeleri için Zaman gazetesine abonelik şartı vardı. Bu şekilde çok sayıda abone topladık. Ali Koca ile birlikte Isparta’ya geziye katıldık. Ardından örgütün öğrenci yurdunda toplantı yaptık” demişti.
Koca’nın 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Hüseyin adlı bir başka kişiyle telefon görüşmesinde, Hüseyin adlı kişinin Elazığ’da Hazar gölündeki bir yazlık evinde saklanmak için kaçma planı yaptığı, bu kişiyle yaptığı telefon görüşmesinde, “Genelkurmay açıklama yaptıysa bunun geri dönüşü, şakası yok. Belliydi zaten bu işin buraya doğru gitmesi. Evdekilere söyle kimse evinden çıkmasın, Allah hakkımızı bırakmasın” ifadesini kullandığı iddia edilmiş ve bu ifadeler darbe girişimiyle ilgili bir beklenti içinde oldukları suçlamasıyla yargılama dosyasına konulmuştu.
‘BABAM HİZMET EHLİ BİRİYLE EVLENMEMİ İSTİYOR’ DEMEK SUÇ MU?
Öte yandan Ali Koca’nın el konulan cep telefonuyla ilgili yapılan incelemede, mesaj yazışmalarında “Hizmet, şakirt, cemaat ve sohbet” kelimelerinin sıklıkla kullanması, kızı Esra Koca’nın Hacer adlı kişi ile mesajlaşmasında, babası Ali Koca’nın evlenmesi için şakirt birini istediği, Sakıp Ayhan’ın torunuyla evlilik yapmasını kendisine önermesi de terör örgütü üyeliğinin delili olduğu iddia edilmişti.
Esra Koca’nın bu kişiden hizmet ehli olarak bahsetmesi ve babası Ali Koca’nın da kendisinin hizmet ehli biriyle evlenmesine rıza gösterebileceğine dair yazışmalar olması, internet tarayıcısından sıklıkla Fuat Avni kelimesini aratması ve Kimse Yok mu derneğinden çok sayıda mesaj alması da dava dosyasına suç olarak kaydedilmişti
Ağır Ceza Mahkemesi, Ali Koca’nın terör örgütünün hiyerarşik yapısı içinde süreklilik, çeşitlilik ve devamlılık arz edecek biçimde yürütmüş olduğu örgütsel faaliyetlerinden dolayı 7,5 yıl hapisle cezalandırılmasına oy birliğiyle karar vermişti. Bölge İstinaf Mahkemesi de delillerin hukuka uygun elde edildiğini, vicdani kanaatin tam hasıl olması nedeniyle sanığın istinaf başvurusunu esastan reddederek dosyayı Yargıtay’a gönderdi.
SOHBETE KATILMAK TERÖR SUÇU OLMAZ BERAAT ETMELİ
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ise Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf’ın örgüt üyeliğine gerekçe yaptığı mahkûmiyet kararını bozdu. Yargıtay, örgütsel bir konumu veya örgütsel içeriği belirlenemeyen sohbet adı altındaki toplantılara katılmak gibi faaliyetlerinin örgüt üyeliği suçu için öngörülen çeşitlilik ve yoğunluk boyutuna ulaşmadığı için beraatına karar verilmesi gerekirken mahkûmiyet karanının usul ve yasaya aykırı olduğunu vurguladı. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay kararına direnirse dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulunda ele alınacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***