Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı engellemek için getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasının fiyatı tartışılmaya devam ediyor. Bir teknoloji firması CEO’su olan Ömer Ekinci, 5,5 liralık plastik cihazın 2 bin 791 TL’ye satılmasını dikkat çekti.
Ömer Ekinci, 2.791 TL’lik cihazın maliyetinin 0.15 dolar yani 5.5 TL olduğunu ve bu cihazın arabalara vidayla delik açılarak takıldığını iddia etti.
Ekinci, çipin plastik malzemeden ve herhangi bir meslek lisesi öğrencisinin yapabileceği basitlikte olduğunu üstelik arabanın satışında UTTS çipinin yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Ekinci, paylaşımlarını şu ifadelerle sürdürdü: “Aracınızı sattığınızda UTTS çöpe gidiyor, arabanızı alanda çipi yeniden almak zorunda. Size hikayenin sonunu söyleyeyim. İki sene sonra UTTS zorunluluğu kaldırılacak, işe yaramadığı anlaşılacak.“
Sözcü gazetesinin haberine göre; RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisini kullanan bir girişimin CEO’su şunları söyledi: “Cihazı, plastik bir kapsülün içine yerleştirilen kimlik olarak düşünün. Yazılım geliştirme, operasyonel giderler, çip ve saha maliyetini de eklersek cihazı 500 TL’ye satsalar bile makul karşılanabilirdi fakat 2.791 lira gerçekten uçuk kalıyor. Vatandaştan fahiş bir ücret talep ediliyor. Üstelik bu sistemin çok daha gelişmiş şekli zaten kurumsal firmaların araçlarında kullanılıyor.“
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) nedir?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen akaryakıt satış işlemlerinde pompalara bağlı bulunan ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin otomatik aktarılmasını sağlayan yeni ve teknolojik bir sistemdir.
UTTS akaryakıt dolumu sırasında bilgilerin doğru şekilde kaydedilmesini amaçlar.