ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı kınayan BM Genel Kurulu kararına karşı oy kullanarak yıllardır izlediği ABD politikasında çarpıcı bir değişikliğe gitti. ABD ayrıca Güvenlik Konseyi’nde de Rusya’yı destekleyici şekilde oy kullandı.
Ukrayna ve Avrupa destekli Genel Kurul karar tasarısı için yapılan oylamada ABD, Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin üçüncü yıl dönümünde, Avrupalı müttefikleriyle ters düşerek saldırgan tarafın yanında yer aldı.
ABD, Kremlin’i saldırgan olarak nitelendirmeyen ya da Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımayan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı için Pazartesi günü yine Rusya ile aynı yönde oy kullandı. Karar, Güvenlik Konseyi’nin 5 Avrupalı üyesinin desteği olmadan geçti.
Bu iki oylama, Kiev ile yaşanan ani kopuşa kadar Washington’un Ukrayna’yı destekleyen ve Rusya’yı kınayan kararlara kararlılıkla oy verdiği BM’deki güç dengesinde radikal bir değişimin altını çizdi.
ABD Başkanı Donald Trump Ukrayna savaşı konusunda yeni bir pozisyon belirlerken, Washington ve Rusya önce Genel Kurul’da sabah yapılan oylamada, ardından da öğleden sonra Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada aynı hizaya geldi.
Avrupa’nın desteklediği metin Genel Kurul’da 93 lehte, 18 aleyhte oy alırken, 65 ülke çekimser kaldı. Washington, Moskova ve Rusya’nın müttefikleri Belarus, Kuzey Kore ve Sudan’ın yanında yer alarak metne karşı oy kullandı.
Savaşla ilgili önceki kararlara kıyasla çok daha az destek alan karar tasarısı Rusya’yı sert bir dille eleştirirken Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve sınırlarının dokunulmazlığına vurgu yapıyor.
Washington, Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasındaki kavganın yoğunlaştığı bir dönemde rakip bir karar tasarısı hazırladı.
Ancak Ukrayna’nın Avrupalı müttefikleri, ABD’nin hazırladığı metinde “Ukrayna’nın topyekûn işgalinin” Rusya tarafından gerçekleştirildiği ifadesinin yer alması için bastırınca Washington kendi metni lehine oy kullanamadı.
Buna rağmen ABD öğleden sonra Güvenlik Konseyi’nde daha önce değiştirmediği metni oylamaya sundu ve beş çekimser oyun yanı sıra 10 lehte ve hiçbir aleyhte oy olmadan kabul edilmesini sağladı.
Çekimser kalan ülkeler Fransa, İngiltere, Danimarka, Yunanistan ve Slovenya oldu.
Rusya’nın BM elçisi Vassily Nebenzya oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Ukrayna ihtilafı söz konusu olduğunda ABD’nin tutumundaki yapıcı değişiklikleri kabul ediyoruz” dedi.
Washington ile Kiev arasındaki ilişkiler Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinin ardından hızla bozulmuş, ABD Başkanı Zelenskiy’nin hiç sevilmediğini ve bir “diktatör” olduğunu iddia etmişti.
Trump’ın Ukrayna’yla giderek artan kopuşu, 80 yıldır ABD’nin güvenlik güvencesine güvenen bir kıtada paniğe neden oldu.
İki ülkenin liderleri Emmanuel Macron ve Keir Starmer bu hafta Ukrayna konusunda önemli görüşmeler yapmak üzere Beyaz Saray’ı ziyaret ediyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***