İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma” gerekçesiyle soruşturma başlattı.
TÜSİAD YİK Başkanı’nın konuyla ilgili olarak ifadeye vermek üzere Çağlayan Adalet Sarayı’na davet edilmesi bekleniyor. Bu ifade sonrası soruşturma, düzenlenecek bir iddianameyle davaya da dönüştürülebilir, takipsizlik kararı da verilebilir.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ne demişti?
Geçtiğimiz yıl YİK Başkanlığı’ndan ayrılan Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın yerine bu göreve seçilen Aras, “patronlar kulübü”nün dünkü genel kurulunda yaptığı konuşmada Türkiye’de politik hayatta olağanüstü olaylar yaşandığını söyleyerek bu olayları saymıştı.
Aras Kartalkaya’daki otelde meydana gelen yangının 78 kişinin ölümüyle sonuçlanmasını sistemin bozukluğuna bağlamıştı.
TÜSİAD YİK Başkanı, “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa çöken bir sistemdir. Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler göz altına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor. Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz” diye konuşmuştu.
Adalet Bakanı’ndan TÜSİAD için “Sicili kötü” iddiası
Bu sözlerin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, “Türkiye eski Türkiye değildir. Ayrıcalıklı kesimlerin yön verdiği Türkiye’nin artık geride kaldığını anlamayanlar şunu bilmelidir ki; Hiç kimse veya hiçbir kuruluş, kendisini milletin iradesinin ve hukukun üstünde göremez” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Cuma günü de Bartın’da konuşmasında, “Vesayetçi anlayışın yanında duran, sicili bu anlamda kötü olan bu iş adamları derneğinin yöneticisinin ifadelerini kabul etmek mümkün değildir. Milletimiz de bundan rahatsız olur. Yargı bağımsızlığını hedef alan bu sözleri reddediyoruz. Bu sözlerin yargıyı, hukuk devletini hedef alan, yargı ve siyaseti yönlendirmeye çalışan söylemler olduğunu, artık bunların eski Türkiye’de kaldığını söylüyoruz” diyerek TÜSİAD’a tepki gösterdi.
TÜSİAD’ın YİK Başkanı’na açılan soruşturma şaşırttı: Ağır toplar buluşuyor
54 yıl önce kurulan TÜSİAD’ın ilk kez bir YİK Başkanı hakkında yaptığı bir konuşma nedeniyle soruşturma başlatılıyor.
Yarım yüzyılı aşkın süredir her hükümet döneminde eleştirilerini dile getiren TÜSİAD’ın en üst düzey temsilcisine açılan bu soruşturma patronlar kulübünde soğuk duş etkisi yarattı.
Aralarında eski başkanların da olduğu TÜSİAD’ın ağır toplarının yeni süreci gözden geçirmek için birkaç gün içinde acil olarak biraraya gelmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Asya seyahati dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada TÜSİAD’la ilgili bir değerlendirmede bulunmadı.
Özgür Özel’den TÜSİAD’a destek: “Adalet isteyenlere ‘karışma’ diyemezsiniz”
Muhalefet cephesinden soruşturmaya arka arkaya tepkiler geldi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, herkesin yaptığı eleştirileri dile getiren TÜSİAD’ın üst düzey yöneticisine soruşturma açılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’a genel başkanlığa seçildiği için tebrik ziyaretinde bulunan Özel, “Bunları ilk kez TÜSİAD da söylemiyor. Sendikalar, işçilerin örgütü söylüyor. Şimdi patronların örgütü, işveren örgütü söyledi. Türkiye’de ‘Bunlar yaşanıyor’ dedikleri hangileri yaşanmadı? Halk korkuyor ve fakir. Demokrasi demek zenginlik demektir. Bugün yapılan baskılar Türkiye’de kimseye fayda etmemektedir. Ayrıca hukuk devletiyle ilgili talep elbette ki en çok iş dünyasının talebi olacak. O yüzden adalet isteyenlere ‘karışma’ diyemezsiniz. Hele hele böyle soruşturmalar açamazsınız” dedi.
DEM Parti: “TÜSİAD’ın eleştirilerine soruşturmayla yanıt verilmesi kabul edilemez”
Soruşturmaya bir başka tepki DEM Parti’den geldi.
DEM Parti’nin X hesabından yapılan paylaşımda, “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü her geçen gün daha fazla yok sayılıyor! Sivil toplum örgütleri baskı altına alınıyor. En son TÜSİAD’ın kayyım hukuksuzluğuna ve demokrasideki gerilemeye dair eleştirilerine soruşturmayla yanıt verilmesi kabul edilemez. Eleştiriyi susturma çabası hukuk değil, keyfiliktir; ifade özgürlüğünü ayaklar altına almaktır. İktidarı, yurttaşların ve kurumların eleştirilerine saygılı ve hoşgörülü olmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Babacan: “Her konuşanı susturarak gerçekleri örtemezsiniz”
Eski ekonomi bakanlarından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da hükümeti yargıyı sopa gibi kullanmaması çağrısında bulundu.
X hesabından değerlendirmelerde bulunan Babacan, “Hükümet, sivil toplumu ve meslek örgütlerini susturmak için yargıyı bir sopa olarak kullanmaktan vazgeçmelidir. Kamu barışını bozan hükûmetin uygulamalarını eleştirmek değil, yapılan her eleştiriyi kamu barışını bozmaya elverişli olarak niteleyip cezalandırmaya kalkmaktır. Soyut ve subjektif bir değerlendirme ile ülkede herkesi olağan şüpheli haline getirmek hukuk devletinin iflası anlamına gelir. Her konuşanı susturarak, gerçekleri örtemezseniz. Her konuşana soruşturma açarak insanları susturamazsınız” dedi.