İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu hakkında hapis cezası ve siyaset yasağı talep edilen iddianame kabul edildi. İlk duruşma 11 Nisan’da.
İstanbul Başsavcılığı Terör Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianameye gerekçe olarak İmamoğlu’nun İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek ve ailesini hedef aldığı iddiasıyla, bilirkişi S.B.’ye ilişkin açıklamaları gösteriliyor.
Bu kapsamda İBB başkanına yedi yıl dört aya kadar hapis ve siyaset yasağı talep ediliyor.
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti.
Mahkeme ilk duruşmanın 11 Nisan’da yapılmasına karar verdi.
Ne olmuştu?
İmamoğlu bir panelde Gürlek’e “Bak başsavcı sana hiçbir faydamız olmaz, senin zihnin çürümüş de; senin evlatlarını bile bu muamelelerden kurtarmak için seni yöneten aklı bu milletin zihninden söküp atacağız, bunu unutma” diye seslenmişti.
Konuşmadan hemen sonra soruşturma başlatılmış, İmamoğlu 31 Ocak’ta sekiz sayfalık ifade vermişti.
‘Gürlek terör örgütlerinin hedefinde, İmamoğlu hedef gösterdi’
5 Şubat’ta İstanbul Başsavcılığı Terör Suçlar Soruşturma Bürosu soruşturma kapsamında iddianame hazırlamıştı.
İddianamede ‘mağdur’ olarak yer alan Gürlek’in ‘terör örgütlerinde hedefinde olduğu’, İmamoğlu’nunsa açıklamasıyla ‘terörle mücadelede yer almış kişileri hedef gösterme’ suçunu işlediği öne sürülmüştü.
İddianamede İmamoğlu’nun Gürlek’le ilgili açıklamaları için şöyle denmişti:
“İmamoğlu’nun aleni şekilde kullandığı söylemler, kamu görevini sürdüren mağdur Akın Gürlek’i küçük düşürmeye yönelik. Söz konusu ifade düşünceyi açıklama sınırlarını aştı. Suça konu ibare ve konuşma bir bütün halinde kişinin saygınlığına zarar vermeyi amaçlıyor. Eylemin ifade hürriyeti bağlamında hukuki koruma görmesi mümkün değil.
İmamoğlu konuşmasında başsavcı Gürlek ve aile yakınlarını hedef aldı. Fiilin mağdur üzerinde korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli, yeterli ve uygun olduğu, bu haliyle şüphelinin tehdit suçunu işlediği anlaşılmıştır.”
‘Konumunu kullanarak yargı organlarını etkilemeyi amaçladı’
İmamoğlu, 27 Ocak’ta İBB’ye ilişkin birden çok davada görevli bilirkişi S.B.’yle ilgili açıklamalar yapmıştı.
İddianamede İBB başkanının bu açıklamalarıyla da ‘yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs etmek’ suçunu işlediği iddia edilmiş ve şöyle denmişti:
“İki olay bir arada değerlendirildiğinde Ekrem İmamoğlu görevinin getirdiği konumu ve nüfuzunu basın önünde aleni olacak şekilde kullanarak yargı organları ve mensupları üzerinde baskı oluşturmayı ve mensubu olduğu parti lehine etkilemeyi amaçladığı değerlendirildi.”
Yedi yıla kadar hapis ve siyaset yasağı istemi
‘Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret’, ‘tehdit’ ve ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlanan İmamoğlu’nun iki yıl sekiz aydan yedi yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
İBB başkanı hakkında ayrıca siyaset yasağı da talep edilmişti: “Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten yoksun bırakılır.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***