Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7’nci oturumuna eşbaşkanlık etmek üzere İslamabad’da temaslarda bulunuyor.
Çarşamba akşam saatlerinde İslamabad’a ulaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Perşembe günü düzenlenecek toplantının ardından Pakistan’dan ayrılacak.
Bu ziyaretle iki müttefik ülke Türkiye ve Pakistan, Ortadoğu’da son derece kritik bir dönemin yaşandığı bugünlerde en üst düzey görüşmelerini gerçekleştiriyor.
Suriye’de Esat rejiminin devrilmesi Ankara’nın bölgedeki konumunu güçlendirdi ancak aynı zamanda Türkiye’yi, askerleri Suriye topraklarına ilerleyen İsrail ile doğrudan bir rekabet içine soktu.
Birmingham Üniversitesi’nden Ömer Kerim, “Türkiye, bir diğer orta ölçekli savunma gücü olan Pakistan gibi ülkelerle savunma ve stratejik bağların arttırılmasının Türkiye ve Türk çıkarları için daha da önemli olduğunun farkında. İkili savunma üretim teknolojilerinin paylaşılması ve bilgi alışverişi kilit bir husus” dedi.
Suriye’deki iç savaş Pakistan ve Afganistan’daki silahlı grupları da derinden etkiledi. Bu ülkelerden gelen savaşçılar Suriyeli milislerle birlikte savaştı. Ancak terör örgütü IŞİD’in bölgesel bir uzantısı olan IŞİD Horasan, iki Güney Asya komşusunda daha fazla şiddet yaşanmasına neden oldu.
ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanımlanan Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) Suriye’yi yönetmeye başlamasıyla birlikte güvenlik uzmanları, Ankara ve İslamabad’ın devlet dışı aktörleri yönetmek için birbirlerinin yardımına ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Militan faaliyetlerini gözlemleyen çevrimiçi bir platform olan Horasan Günlüğü’nün kurucusu İftikhar Firdevs, “Şii milislerin yanısıra çeşitli devlet dışı aktörlerin, Sünni milislerin de Suriye’ye doğru hareket etmesiyle ve şimdi çatışmanın yatışmasıyla da nihai dönüşleri ve bunun bölge üzerindeki etkisi muazzam bir rol oynayacaktır” dedi.
Ticaret hacmi gündemde
Erdoğan’a gezisinde eşlik eden Türk şirket yöneticilerinin ticaret ve yatırımı arttırma planları da masada. Geçmişte verilen ticareti arttırma sözlerine rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacmi yıllık 1,5 milyar dolar civarında seyrediyor.
Uzmanlar, Pakistan ve Türkiye’nin zor durumdaki ekonomilerinin kilit alanlarda işbirliği için fırsatlar sunduğunu söylüyor.
Pakistan Maliye Bakanı Danışmanı Hürrem Şehzade, “Birincisi inşaat ve altyapı. Türkiye’nin şirketleri zaten burada. Konuta, yollara, kentsel projelere yatırım yapıyorlar. İkinci en büyük alan olan enerji, bağlantı kurabileceğimiz kilit bir nokta. Üçüncüsü de tabii ki Türkiye’nin ustalaştığı, bizim de içinde olduğumuz ve çok büyük potansiyele sahip olduğumuz turizm” dedi.
Uzmanlar, Washington’un, bu ziyaretin ardından Pakistan ve Türkiye arasında devam eden savunma üretimi işbirliği başta olmak üzere stratejik ilişkilerin nasıl gelişeceğini yakından izleyeceğini söylüyor.