2017’de Büyükada’da bir eğitim çalıştayı sırasında gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusunun davası, son sanık Taner Kılıç’ın beraatının Yargıtay’da onanmasıyla sona erdi. Sanıklar sekiz yıl boyunca ajanlık ve örgüt üyeliğiyle suçlandı.
Kamuoyunda “Büyükada davası” olarak bilinen, 2017 yılında Büyükada’da insan hakları konulu toplantı yaptıkları sırada gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusu ile ilgili yargılama süreci, son sanık Taner Kılıç hakkındaki beraat kararının Yargıtay’da onanmasıyla sonlandı. Bu kararla, önce “ajanlık”la ardından “örgüt üyeliği” ile suçlanan davanın sanıklarının tümü 8 yıllık sürecin ardından beraat etmiş oldu.
T24’ten Gökçer Tahincioğlu imzalı habere göre Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sekiz yıl devam eden yargılama sürecini verdiği kararla bitirdi. Savcının itirazını reddererek, yargılanan Taner Kılıç hakkındaki beraat hükmünü onadı. Böylece beraat kararı kesinleşti ve Büyükada davasının 11 sanığının tamamı suçlamalardan aklanmış oldu.
DAVAYA DAİR
İstanbul Büyükada’da sivil toplum örgütlerinin temsilcileri 2017 yılında insan hakları eğitimi düzenledi. Uluslararası Af Örgütü, Helsinki Yurttaşlık Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden temsilciler eğitime katıldı. 5 Temmuz 2017’de, eğitimin beşinci gününde polis ekipleri hiçbir açıklama yapmadan katılımcıları gözaltına aldı. Gözaltına alınanların aileleri ve avukatları durumdan akşam saatlerinde haberdar olabildi. Emniyet Müdürlüğü gözaltı süresini OHAL dönemi imkanlarını kullanarak yedi günden 14 güne çıkardı.
TUTUKLAMALAR VE İDDİANAME SÜRECİ BAŞLADI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tüm katılımcıları örgüt adına faaliyet yürütmek ve terör örgütü üyeliğiyle suçladı. 17 Temmuz’da mahkemeye sevk edilen hak savunucularından İdil Eser, Özlem Dalkıran ve Günal Kurşun dahil sekiz kişiyi tutuklandı. Savcılık üç ay sonra hazırladığı iddianameye Uluslararası Af Örgütü Başkanı Taner Kılıç’ı da ekledi. Tutuklu hak savunucuları ilk duruşmada, yani 113 gün sonra serbest bırakıldı. Dava dosyasında tutuklu gazetecilerle dayanışma amaçlı whatsapp yazışmaları delil gösterildi.
MAHKEME KARARLARI VE YARGITAY SÜRECİ
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi 2020 yılında Taner Kılıç’a altı yıl üç ay hapis cezası verdi. Üç savunucu iki yıl bir ay hapis cezası alırken, yedi kişi beraat etti. Yargıtay 3. Dairesi 2022’de bu kararları bozdu. Yüksek mahkeme, Kılıç hakkındaki soruşturmanın eksik olduğunu ve tüm sanıkların beraat etmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme yeniden yargılama sonunda tüm sanıkları beraat ettirdi.
Serbest Görüş:
BERAAT KARARLARI KESİNLEŞTİ
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi Haziran 2023’te tüm sanıklar için beraat kararı verdi. Savcılık yalnızca Taner Kılıç’ın beraatine itiraz etti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu itirazı reddedince beraat kararları kesinleşti. Sekiz yıl boyunca ajanlık ve örgüt üyeliğiyle suçlanan 11 insan hakları savunucusu böylece aklanmış oldu. Helsinki Yurttaşlık Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri hakkındaki tüm suçlamalar düştü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***