Serbest Görüş Dış Haberler
2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Yunanistan’ı temsil edeceği ilân edilen şarkı, Türkiye’de tepkiye neden oldu. Ankara, şarkının “Pontus Olayları”na atıfta bulunduğunu savunurken Atina şarkının belirli bir tarihi olayın altını çizmediğini savunuyor. TRT, şarkıyla ilgili inceleme başlattığını ve söz konusu olaylara atıfta bulunduğu sonucuna ulaşılırsa Eurovision’un resmî makamlarına başvuracağını açıkladı.
Yunanistan’ın, İsviçre’nin Basel şehrinde yapılacak olan 69. Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacağı şarkı “tarihî göndermeler içerdiği” gerekçesiyle Ankara’nın tepkisini çekti. Türkiye, Klavdia tarafından seslendirilecek “Asteromata” adlı şarkının içeriğinin I. Dünya Savaşı sırasındaki Pontus Olayları’na atıfta bulunduğunu düşünüyor. TRT şikâyetler üzerine şarkının gözden geçirileceğini duyurdu.
Yunanistan, I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Pontus Olayları’nı resmen “soykırım” olarak tanıyor.
TRT, şarkıda Pontus Olayları’na atıflar içerdiğini resmen tespit ederse Eurovision’dan sorumlu Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) resmî başvuruda bulunacak.
Klavdia, Pontus kökenli. “Asteromata”, “Yıldız Gözlü” anlamına geliyor. Şarkıcı, ülkesini temsil edecek şarkının herhangi bir tarihî olaya değil, genel olarak savaş ve çatışmalar nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan herkesten ilham aldığını açıkladı.
Klavdia, ERT kanalına yaptığı açıklamada, “Benim ailem Pontus kökenli, onlar mülteci ve bu yüzden şarkıyla bağ kuruyorum. Büyükannem bana hikayelerini anlattı, ailesinden bahsetti, o dönem nasıl sürgün edilip Sovyetler Birliği’ne gittiklerini aktardı. Ailem orada doğdu, belirli bir yaşa kadar orada büyüdü ve 1991’de Yunanistan’a dönerek burada yeni bir hayata başladı” dedi.
“Asteromata” sözleri“Tatlı annem, benim için ağlama Yıldız gözlü küçüğüm Ah yıldızım, hazinem Yıldız gözlü küçüğüm Ah yıldızım, hazinem |
Pontus Olayları
Yunanistan’ın “Rum Kırımı” olarak adlandırdığı Pontus Olayları, I. Dünya Savaşı esnası ve sonrasında yaşandı. Osmanlı topraklarında yaşanan olaylar, Rum nüfusa karşı uygulanan politikaların “soykırım” olarak nitelendirilmesine yol açtı.
Karadeniz Bölgesi’nde Rumların bir kısmının Rusya’ya kaçmasıyla sonuçlanan olayların soykırım niteliği taşıyıp taşımadığı konusunda uluslararası anlamda bir fikir birliği bulunmuyor.