SEVİNÇ ÖZARSLAN | TR724
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sevgi ve çocuk evlerinde ya da yetiştirme yurtlarında büyümesine rağmen devlet memuru olma hakkı elinden alınan bir grup genç, işlerine iade edilmek için önceki gün Aile Bakanlığı’nın önünde eylem yaptı.
Maruz kaldıkları haksızlığı anlatan gençler, yaptıkları basın açıklamasında, “Bizler koruma altına alınırken mahkeme kararı altında alındık ancak bizlerin talep ve istekleri alınmadan açılan mahkeme kararı ile 18 yaşımızı doldurmadan çocuk evlerinden, yetiştirme yurtlarından vasimiz olmayan akrabalarımıza imzalatılan dilekçeler ile çıkışımız yapıldı. Usulde yapılan bu hata yerel mahkemelerce kabul görülüp, yaşanan mağduriyetimiz gün yüzüne çıkmasıyla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca kamuda yeniden iş hakkımız tarafımıza tanındı. Bir çoğumuz ikamet ettiğimiz illerin dışında güzel ülkemizin farklı illerine ataması yapıldı. Artık bir işimiz var diyerek tüm düzenimizi bozarak atamamızın yapıldığı illere gittik. Topluma entegre olabilmek için, yeni bir yaşantıya uyanmak için borçlanarak ev kurduk, yuva kurduk. Devletimiz bize sahip çıktı, görevimizi en iyi şekilde yapalım, bizler 8 saat değil daha fazla hizmet edelim. Bizim devletimize vefamız var borcumuz var derken göreve başlayalı 3-4 ay olmuşken Danıştay’ın kararı ile hepimiz mağdur edildik. Danıştay’ın verdiği kararda açıkça ifade edildiği üzere, koruyucu aileler için verilmiş kararın koruma altına alınan çocuk evlerinde, yetiştirme yurtlarında kalan bizleri de kapsaması hukuka aykırıdır. Konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdık, evrak üzerinde yapılan inceleme doğrultusunda ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının iki konunun ayrıştığını bildiği halde bizler mağdur edildik.” dedi.
Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a seslenen gençler, bugüne kadar yaptıkları başvurulara ve çağrılara cevap verilmediğini vurgulayarak, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bizim sorunumuzu çözmeyecek, bizlerin sesine kulak vermeyecekse bizler de Devletimize sesimizi duyuralım diye bugün burada toplandık.” diye konuştu.
Açıklamada son olarak, “Bizler ailelerin yanında yetişmiş büyümüş insanlar değiliz, bizler ekonomik özgürlüğe sahip bireylerin evlatları değiliz. Bizler ekmek bulamayan, kimimiz öksüz, kimimiz yetim büyümüş bireyleriz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin olduğu yerde Kimse Kimsesiz değildir diyerek bugün yüksek seslen haykırıyoruz. Artık bizi duyun artık bizim sesimize millet olarak sahip çıkın. Bizler bundan 3 yıl önce tarafımıza verilen ve memur olarak göreve başladığımız işimize dönmek, aile kurmak ve toplumumuza faydalı işler yapmak istiyoruz. Memurluk hakkımız verilene kadar Oturma eylemimizi süresiz olarak devam ettireceğiz tüm kardeşlerimiz dönmemekte kararlıyız.” ifadeleri kullanıldı.
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek. 1. maddesine yetiştirme yurtlarında büyüyen bir insanın, yani yurt çocuğunun devlet memuru olabilmesi için üç şart geçerli: Çocuk hakkında koruma veya bakım tedbiri kararı alınmış olması. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden (eğitim, sağlık, danışmanlık) en az iki yıl süre ile yararlanması ve reşit olduğu tarih itibariyle de bu hizmetlerden yararlanmaya devam etmesi. 18 yaşının dolduğu ve koruma kararının sona erdiği tarihten itibaren beş yıl içinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak hak sahibi olduğunun tespitini yaptırması. Koruma kararı kaldırılarak memur olma hakkı ellerinden alınan yurt çocukları haklarının iade edilmesini talep ediyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***