Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de, 21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti, ölenlerin en az 36’sı çocuktu. Yaşanan felaketin ardından “oturulan evler ve sitelerin yangına karşı ne kadar güvenli” olduğu sorusu gündeme geldi. Birçok binada görüntüde olan alarm ve söndürme sistemlerinin çalışmadığını, acil çıkışın depolara dönüştüğünü belirten uzmanlar, “Yönetmelik değil denetim sorunu yaşanıyor” vurgusu yapıyor.
Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı “Bugüne kadar depremi konuşuyorduk, Bolu’daki faciadan sonra vatandaş yangın riskiyle de yüzleşti” dedi.
Sandalcı, “İlk gün yaşanan acı nedeniyle herkes şoktaydı. Bugün (dün) ise site sakinleri kendi durumlarını sorgulamaya başladı. Site yöneticilerinin telefonu susmuyor. Vatandaşlarımız derneğimize ait WhatsApp ve telefon hatlarını da kilitlemiş durumda. Herkes binası olası bir felakete hazır mı bilmek istiyor haklı olarak ve alınan önlemleri sorguluyor” diye konuştu.
Görünürde önlem alınmış gibi olsa da, birçok apartman ve sitede yangın söndürme ve alarm sistemlerinin çalışmadığını, gerekli bakım ve tadilatların göz ardı edildiğini belirten Sandalcı, “Profesyonel site yönetimleri çoğunlukla tedbir alıyor ama bireysel olarak bu işi yapanlarda ve sözde yönetim şirketlerinde ciddi sorunlar var” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Nusret Suna da konut projelerinde de tıpkı otellerde olduğu gibi denetimsizlik sorunu yaşandığına dikkati çekti. Suna, “Mesela 2010’da yapılan bir binada yağmurlama sistemi, yangın tüpü vardır. Ama acaba o günden bu yana kontrol edildi mi? Yangın merdiveni amacına uygun mu, yoksa eşya depolama alanı haline mi geldi… İllerde belediye, il dışında il özel idareleri, işyerlerinde kullanım ruhsat veren kurumlar bunları sürekli denetlemeli” diye konuştu.