Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 yıl boyunca ekim ya da kiralama işlemi yapılmayan araziler üzerinde tasarruf yetkisini kullanabileceğini açıkladı. Bu düzenlemeyle boş arazilerin üretime kazandırılmasını ve sahiplerine gelir elde etmelerini amaçlıyor.
Cumhuriyet’in derlediği habere göre Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenleme ile 2 yıl boyunca ekim veya kiralama işlemi yapılmayan araziler üzerinde tasarruf yetkisinin bakanlık tarafından kullanılacağını açıkladı.
İşlenmezse kiraya verilecek
Düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, bu değişikliğin, vatandaşlardan gelen “Atıl tarım arazileri ekilsin, boş arazi kalmasın” taleplerinin ardından uygulamaya alındığını belirtti. Yeni düzenleme, 3 ay içinde resmi olarak yürürlüğe girecek.
Kiralama işlemi dijital ortamda yapılacak
Yeni düzenleme, satın alma veya devir yoluyla elde edilen tarlaları kapsamayacak. Uygulama yalnızca miras yoluyla elde edilen arazileri kapsayacak. Gizligider, miras yoluyla elde edilen tarla ve arazilerin işlenmemesi halinde, bu toprakların devlete kiraya verileceğini belirtti. Ayrıca, bu kiralama işleminin dijital ortamda yapılacağını ve kiralanan arazilerden elde edilen gelirlerin, tarla sahiplerinin banka hesaplarına yatırılacağını ifade etti. Bakanlık, boş arazilerin üretime kazandırılmasını ve arazi sahiplerinin gelir elde etmesini hedefliyor.
Kiralama ücreti nasıl belirlenecek?
Kiraya verilecek arazilerin ücret tarifesi ise çevredeki benzer özelliklere sahip arazilerin kira bedellerine göre belirlenecek. Bakanlık, kiralanacak tarım arazisinin rayiç kira bedelini tespit etmek için en az üç emsal arazi seçileceğini açıkladı. Emsal olarak kullanılacak arazilerin belirlenmesinde, akrabalar ve hissedarlar arasındaki kiralamaların piyasa koşullarını temsil etme kabiliyeti göz önünde bulundurulacak.