2012’de yapılan yönetmelik değişikliğiyle itfaiyenin denetim yetkisi kaldırılarak yangın güvenliği ihmal edildi. Grand Kartal Otel’deki yangın, bu denetimsizliğin acı sonucunu ortaya koydu.
Duvar’da yer alan habere göre 2012’deki yönetmelik değişikliği binalarda itfaiye denetimini yok etti. İşte o detaylar:
GRAND KARTAL OTEL’DEKİ YANGIN FELAKETİ
Bolu Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal Otel’deki yangında çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. İlk ortaya çıkan görüntüler bile hiçbir yangın tedbirinin alınmadığını gösteriyor. Ama mesele sadece bununla sınırlı değil. Bu felaket de göz göre göre geldi çünkü. İnsanlar bir kez daha denetimsizliğin, rantın kurbanı oldular. Oysa uzmanlar tam da böyle olaylar için yıllar önce uyarmıştı. “Yapmayın” demişlerdi: “Eğer müteahhitlerin istediği değişikliği gerçekleştirirseniz itfaiyeyi çökertirsiniz. Denetimsizlik artar.”
DENETİMSİZLİĞİN TEMELLERİ NASIL ATILDI?
Peki dün Beşiktaş’taki gece kulübü, bugün Kartalkaya’daki facianın yolunu açan neydi? İktidar inşaat şirketlerinin çıkarı için nasıl değişiklikler yaptı? Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 2007 yılında yayınlandı. Uzmanlar yönetmeliğin eksikliklerle dolu olduğunu söylüyordu. Ne var ki, iktidar yönetmelikten 5 yıl sonra denetime büyük bir darbe vurdu.
TORBA YASA VE SİNSİ BİR MADDE
5 Nisan 2012 günü Resmi Gazete’de bir Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Bir dizi yönetmelikte değişiklik yapıldı. Değişikliklerin adı neydi biliyor musunuz? “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve Bazı Yönetmeliklerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”ti.
İTFAİYENİN DENETİM YETKİSİ ORTADAN KALDIRILDI
Yani yine bir ‘torba’ oluşturmuş, içine istedikleri düzenlemeyi doldurmuşlardı. Ve o dönem uzmanları dışında pek kimsenin dikkatini çekmeyen sinsi bir madde de eklemişlerdi. İşte o madde ileride oluşacak yangın felaketlerinin de yolunu açıyordu. Çünkü Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te de tek bir cümle değiştiriliyordu.
SADECE BİR CÜMLELİK DEĞİŞİKLİK
Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasında şöyle deniliyordu: “Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.” Bu maddeyi şöyle değiştirdiler: “Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.” Yani “itfaiye birimlerinin görüşü” alınır kısmı yok edildi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE TANINAN AYRICALIKLAR
Çünkü inşaat ekonomisine dayalı iktidar o yıllarda her değişikliği inşaatçıların, TOKİ taşeronlarının istediği şekilde yapıyordu. Müteahhit lobisi yangın konusundaki tedbirleri bile kendilerine engel görüyordu. Aynı tarihlerde, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından “Yapı kullanma izinlerinde başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar” başlığı altında hazırlanan değişiklikler, 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe sokuldu.
Serbest Görüş:
GEREKLİ BELGELERİN İSTENMESİ KALDIRILDI
Değişiklikte şöyle deniliyordu: “Yapı kullanma izni vermeye yetkili idarece, başvuru sahibinden kullanılan malzemenin irsaliye ve faturası, doğalgaz uygunluk belgesi, yangın güvenlik (itfaiye) raporu, sığınak raporu, emlak alım vergisi ilişik kesme belgesi, yapı denetim kuruluşu tarafından gerçekleştirilen temel, toprak ve ısı yalıtım vizeleri başta olmak üzere herhangi bir vize işlemi için ilgili idarece hazırlanacak onay belgesi, çevre düzenine ilişkin yazı, işgaliye borcu olmadığına ilişkin yazı, vergi dairelerinden vergi borcu olmadığına ilişkin belge, belediye tarafından alınan vergi ve harçların makbuzları ve buna benzer belgeler istenmez.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***