Türkiye genelinde bir günlük iş bırakan eğitimden sağlığa kadar birçok iş kolundan kamu çalışanı, 2025 yılının ilk altı ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 11,54 oranındaki zamma tepki gösterdi.
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu İş), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (Hür-Sen) ve Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası’nın (ASİM-SEN) ortak çağrısıyla kamu çalışanları birçok ilde sokağa çıktı.
Kamu emekçileri Çalışma ve Hazine Bakanlıkları önünde eylem yaptı
Ankara’da “Genel grev, genel direniş”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüyen KESK üyeleri burada basın açıklaması yaptı.
KESK eylemine destek amacıyla, ASİM-SEN Genel Başkanı Özgür Karaca, Bağımsız Emekliler Sendikası Genel Sekreteri Muzaffer Esen, TMMOB Genel Saymanı Özgür Topçu, TTB Genel Sekreteri Dr. Hilmi Önder Okay, DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, Emekli Meclisleri Sendikası Sekretaryası Ali Ersin Gür, Tüm Emekliler Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel ve 2021 Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş de katıldı.
Siyasi parti temsilcilerinden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ve Ankara Milletvekili Ali Ersever ile DEM Parti Sözcüsü Kezvan Konukçu, milletvekilleri Heval Bozdağ, Nevroz Uysal Aslan, SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İsmail Hakkı Tombul da alanda greve destek verdi.
“Ücretli çalışanların vergi dilimi yüzde 10 olarak sabitlenmelidir”
Açıklamayı KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz okudu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, kamu çalışanlarının maaşlarının enflasyon karşısında eriyerek giderek yoksullaştıkları ifade edildi.
Açıklamada hükümetin vergi ve harçlar ile kendi alacaklarına yaptığı zam oranlarına dikkat çekilerek, “Kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur” denildi.
“Vergide adaletin sağlanması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve insanca yaşanacak bir ücret” taleplerinin sıralandığı açıklamada, “Türkiye’deki vergi sistemi, emeği ile geçinenler aleyhine işlemektedir. Ücretli çalışanlar, gelir vergisi dilimleri nedeniyle yıl içinde daha fazla vergi ödemek zorunda kalırken, sermaye kesimi vergi avantajlarından yararlanmaktadır. Kamu emekçileri olarak yılın başında aldığımız ücret, birkaç ay içinde vergi dilimlerinin artmasıyla erimektedir. Talebimiz nettir; ücretli çalışanların vergi dilimi yüzde 10 olarak sabitlenmeli, temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalıdır” denildi.
“En düşük memur maaşı 79 bin TL’ye yükseltilmelidir”
En düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerinde 79 bin TL’ye yükseltilmesi istenen açıklamada, kira yardımı, işyerlerinde ücretsiz kreş açılması, kamuda mülakat yerine kadrolu, güvenceli istihdam ile seyyanen zamların emekliliğe yansıtılması taleplerine de yer verildi.
KESK Eş Genel Başkanları okudukları açıklamada, “Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz” ifadesini de kullandı.
Kamu çalışanları taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda iş bırakma eylemine devam edeceklerini de açıkladı.
Birleşik Kamu İş, Hür Sen ve BASK ise Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde açıklamada bulundu. Açıklamayı okuyan Birleşik Kamu iş Genel Başkanı Hüseyin Kara, Hür Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ve BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici benzer taleplerini sıraladı.
“Bir sonraki aşamamız genel grev”
İzmir’de sendikaların ortak çağrısıyla biraraya gelen kamu çalışanlarının adresi Cumhuriyet Meydanı oldu.
“Sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmeyeceğiz” yazılı pankart arkasında toplanarak iki ayrı noktadan alana yürüyen memurlar, “Parasız sağlık, parasız eğitim”, “İstikrar dediler memleketi yediler”, “Hükümet baksana kaç kişiyiz saysana”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “Saraya değil emekçiye bütçe” sloganları attı.
Bir günlük iş bırakma eylemine ortaklaşa karar veren sendikaların temsilcileri alanda konuşma yaptı. “Bir sonraki aşamamız genel grev” ifadesini kullanan BASK Genel Sekreteri Ahmet Doğruyol, İşçisiyle, memuruyla, asgari ücretlisiyle Gündoğdu Meydanı’nı dolduracağız. Bu alanda, ekonomik krizin sorumluları yok. Onlar keyif peşinde. Bu alandaki insanlar krizin faturasını ödememelidir. Yemediğimiz yemeğin ücretini ödemeyeceğiz” dedi.
“Bu bir uyarı grevidir”
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Barış Düdü, “Bize yüzde 11,54’ü reva gördünüz. Sizin yanlış politikalarınızın altında ezilen biziz. Bu bir uyarı grevidir. Dalga dalga geliyoruz, alanları dolduracağız. İzmir’den Anadolu’ya umut olacağız. Ankara’daki saltanatınıza son vereceğiz” diye konuştu.
Hür-Sen adına konuşma yapan İl Temsilcisi Adnan Sarısayın, “Emeğimizin değersizleştirilmesine, yaşam şartlarımızın ağırlaştırılmasına, yoksullaştırılmamıza, insanca yaşam hakkımızın hiçe sayılmasına karşı iş bırakarak alanlardayız. Alın terinin ve emeğin yok sayıldığı bu düzene baş kaldırıyoruz. Hakkımızı alana kadar meydanlardayız. Sefalet ücreti dayatmasına asla boyun eğmeyeceğiz. Ortak iş bırakma eylemine katılmayan sarı sendikaları buradan kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bu adaletsiz düzenin bedelini yıllardır neden sadece biz emekçiler ödüyoruz?”
Ardından söz alan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Deniz Çetin, “İş yerlerinde alın teri döken bizler, enflasyon karşısında ezilirken sermaye her geçen gün daha fazla kâr ediyor. Vergi yükünün büyük bölümü emekçilerin omuzlarına yıkılırken, patronların vergi borçları birer birer siliniyor. Kamu kaynakları, halkın ihtiyaçları yerine sermayeye ve yandaş projelere aktarılıyor. Bu adaletsiz düzenin bedelini yıllardır neden sadece biz emekçiler ödüyoruz?” diye sordu.
Deniz Çetin, “Kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin insanca yaşayacak ücret taleplerini görmezden gelen siyasi iktidarın ücretlerimizi baskılayıp, boğazımızı sıkarak uygulamaya çalıştığı ekonomik programa karşı kamu emekçileri olarak itiraz ediyoruz” dedi.
Eylem türküler eşliğinde çekilen halayların ardından sona erdi.