Eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Jacob Nagel’in başkanlık ettiği hükümet komisyonu, IDF’nin geleceğini yeniden şekillendirmeye yönelik raporunu Pazartesi günü yayımladı.
Nagel Komitesi’nin savunma bütçesi ve güvenlik stratejisi hakkındaki son raporuna göre, İsrail Türkiye ile doğrudan bir çatışmaya hazırlıklı olmalı.
İsrail hükümeti tarafından kurulan komite, Türkiye’nin Osmanlı dönemi etkisini yeniden canlandırma hedeflerinin İsrail ile gerginlikleri artırabileceği ve bunun bir çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Raporda, Suriye’deki grupların Türkiye ile ittifak yapma riskine dikkat çekilerek, İsrail’in güvenliği için yeni ve güçlü bir tehdit oluşturabileceği vurgulanmakta.
“Suriye’den gelen tehdit, İran tehdidinden bile daha tehlikeli bir boyuta evrilebilir,” diyen rapor, Türkiye destekli güçlerin vekil unsurlar olarak hareket edebileceği ve bölgesel istikrarsızlığı körükleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Bu değerlendirme, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgede giderek daha iddialı hale gelen politikalarının, bazı analistlere göre İsrail’in çıkarlarına ters düşen bir tutum sergilemesi bağlamında yapılmış.
Hazırlık çağrısı
Nagel Komitesi, önerilerini Pazartesi günü Başbakan Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı İsrael Katz ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e sunarak, ortaya çıkan tehditlere yönelik kapsamlı bir strateji çizdi.
Komite, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Türkiye ve diğer bölgesel tehditlerle başa çıkabilecek donanıma sahip olmasını sağlamak için savunma bütçesinin önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık 15 milyar İsrail şekeli artırılmasını öneriyor.
Askeri yetenekleri güçlendirmek
Türkiye ile olası bir çatışmaya hazırlanmak için komite şu önlemleri önerdi:
- Gelişmiş silahlar: Uzun menzilli saldırı yeteneklerini güçlendirmek için ek F-15 savaş uçakları, yakıt ikmal uçakları, insansız hava araçları ve uyduların satın alınması.
- Hava savunma sistemleri: Demir Kubbe, David’s Sling, Arrow sistemleri ve yeni operasyonel Demir Işın lazer tabanlı savunma sistemi dahil olmak üzere çok katmanlı hava savunma yeteneklerinin geliştirilmesi.
- Sınır güvenliği: İsrail’in savunma stratejisinde önemli bir değişikliği işaret eden, Ürdün Vadisi boyunca güçlü bir güvenlik bariyerinin inşa edilmesi. Bu adımın Ürdün ile diplomatik yansımaları olabileceği belirtiliyor.
Başbakan Netanyahu raporla ilgili olarak, “Ortadoğu’da temel değişimlere tanıklık ediyoruz. İran uzun süredir en büyük tehdit olmaya devam ediyor, ancak yeni güçler sahneye giriyor ve beklenmedik olana hazırlıklı olmalıyız. Bu rapor, İsrail’in geleceğini güvence altına almak için bize bir yol haritası sunuyor,” ifadelerini kullandı.