İZMİR – Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne karşı 3’üncü kez iş bırakan ASM çalışanları, “Bu yönetmeliğe ‘cezalandırma ve eziyet’ demek daha doğru olur. Yönetmelik geri çekilene kadar eylemlerimiz sürecek” dedi.
“Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği” tüm itirazlara rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle Aile Sağlık Merkezi (ASM) çalışanları ve aile hekimleri mağdur edilirken, halk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları çalışma ve özlük haklarını tehdit eden yönetmeliğin çekilmesi için 3’üncü kez 5 greve başladı. İzmir’de eylemde olan ASM çalışanları ve aile hekimleri, yönetmeliğin geri çekilmesini istedi.
‘SAĞLIĞIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ İSTEMİYORUZ’
Hemşire Gülderen Zorlu, geçinmekte zorlandığını ifade ederek, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Yoksulluk sınırının altında çalıştıklarını aktaran Gülderen Zorlu, “Aile hekimliklerinin temel taşlarını biz hemşireler ve ebeler oluşturuyoruz. Her işi yapıyoruz ama hakkımız olanı alamıyoruz. Artık bıktık, yorulduk. Ücretlerimizin artmasını ve yönetmeliğin geri alınmasını istiyoruz. Yaptığımız eylemde hastalarımız yanımızda ve bizi destekliyorlar. Sağlığın özelleştirilmesini istemiyoruz. İnsanlar eşit ve ücretsiz sağlık almak istiyorlar. Ancak bu sistem yavaş yavaş özelleştirmeyi getiriyor. Buna karşıyız. Performansa dayalı bir sistem getirdiler. Artık çalışamıyoruz. Maddi ve manevi olarak zor durumdayız” ifadelerini kullandı.
‘GELMEYEN HASTALARIN KESİNTİSİ BİZDEN OLACAK’
Aile Hekimi Özlem Uslu, yönetmeliğin aile hekimlerinin hastalarına ilaç yazmayı kısıtladığını belirterek, aynı zamanda yönetmelik ile maaşının kesintiye uğrayacağını ve bunun adil olmadığını aktardı. Özlem Uslu, “Son 6 ay aile hekimliğine gelmeyen hastalar olursa bizden kesintiler olacak. Bu hiç adil değil. Hekimliğe gelmeyen hastadan dolayı bana yaptırım uygulamalarını doğru bulmuyorum. Birbiriyle çelişkili şekilde hareket ediyorlar. Hem sağlıktaki harcamalar kısıtlanmak isteniyor hem de gelmeyen hastalar aile sağlık merkezlerine çağırılıyor. Hastayı çağırdım diyelim, bu sefer de ilaç yazamıyorum. Hastaların bütün verileri Hasta Yönetim Platformu (HYP) uygulamasına kaydedilmek isteniyor. Biz zaten hastaların sağlıklarını kontrol ediyoruz. Hastaların sağlık durumlarını ekstra farklı bir veri tabanına yüklemeye gerek yok. Hastaların verilerinin 3’üncü bir kişiyle paylaşmayı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (KVKK) aykırı olduğu için doğru bulmuyorum. Bu yönetmelikle aynı zamanda hastalar da mağdur oluyor. Hastaya yazdığım ilaç nedeniyle maaşımdan kesinti olması kadar saçma bir durum olamaz” diye konuştu.
‘YÖNETMELİK BİLİME VE MANTIĞA UYGUN DEĞİL’
Yönetmeliğin ilk duyulduğu günden bugüne yaptıkları eylemler ile yönetmeliğin uygulanabilirliğinin olamadığını anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Aile Hekimi Aşkın Kesal, bilime ve mantığa yatkın, halkın sağlığa erişimini kolaylaştıracak, sağlık çalışanlarını mağdur etmeyecek yönetmelik istediklerini belirtti. Bakanlığın yönetmelikle getirdiği kriterleri “saçma” olarak niteleyen Kesal, “Gelen bu yönetmelik ne bilime ne de mantığa uymuyor. Hekimler, ebeler ve hemşireleri cezalandırılma durumu söz konusu. Bu yönetmeliğin geri çekilmesi için 5 gün iş bırakma eylemi yapacağız. Biz iş bırakmadan hiç memnun değiliz, çünkü bizim işimiz halka hizmet etmek ve onların sağlık problemlerini çözmek. Ancak bakanlığın getirdiği kriterler o kadar saçma ki hastanın 7’den fazla bir sağlık kuruluşuna gitmesi halinde aile hekimi, ebe ve hemşiresinin cezalandırılması durumu söz konusu. Sağlıklı bir insan eğer 6 ay boyunca hekimliğe uğramazsa bundan dolayı bizlere yaptırım uygulanacak” şeklinde konuştu.
‘GERİ ÇEKİLENE KADAR EYLEMLERİMİZ SÜRECEK’
Aile Hekimi Abdülkadir Kasımoğlu da sağlığın ücretsiz, eşit ve anadilde olmasını beklerken, Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği yeni aile yönetmeliği ile aile hekimlerinin iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Kasımoğlu, özel sektörün daha fazla zengin olması için yönetmeliğe maddeler eklendiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Yönetmelikte ilk başta bizim cari gider ödeneğimiz kesiliyor. Cari gider ödenekleri ile biz sağlık merkezinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu yönetmeliğe ‘cezalandırma ve eziyet’ demek daha doğru olur. Bunu değiştirmek için eylemeler yapıyoruz. Eziyet yönetmeliği geri çekilene kadar eylemlerimiz değişik şekillerde ve sürelerde devam edecek.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***