Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP), 12 Ocak’ta Ankara’da gerçekleştireceği 7’nci Olağan Kongresi öncesi Diyarbakır’da düzenlenen halk buluşmasına katılan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Öcalan ile yapılan görüşmenin yeterli olmadığını savundu. Hatimoğulları, “İmralı’da gerçekleşen bu görüşme yetmez, İmralı kapıları açılmalıdır” dedi.
Diyarbakır’daki halk buluşmasında, DBP Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgili günlerdir yapılan tartışmaların önemine dikkat çekti. Kılıçgün Uçar, asıl hedefin “Kürt sorununu demokratik bir şekilde çözmek ve Öcalan üzerindeki tecridi kaldırmak” olduğunu belirtti. Devletin çözüm sürecindeki tutumunun değişmesi gerektiğini savunarak, Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanmasının sorunun çözümü için temel adım olduğunu ifade etti.
Hatimoğulları’ndan “Türkiye Gazze olacak” uyarısı
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, bölgede yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Suriye’deki Kürtler, Aleviler ve Dürziler’e yönelik saldırılara değinerek, uluslararası güçlerin bu saldırıları durdurması gerektiğini vurguladı.
Hatimoğulları, Suriye’nin demokratik bir modelle, özellikle Kürt halkının temsiliyetini sağlayarak çözülmesi gerektiğini belirtti ve Rojava modelinin örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Ayrıca Irak, İran, Suriye ve Türkiye’de Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yollarla çözmenin önemine değinen Hatimoğulları, Öcalan’ın mesajlarını hatırlatarak, emperyalist güçlerin Türkiye’de Kürt nüfusun yaşadığı bölgeleri Gazze’ye çevirmeye çalıştığını savundu.
“İmralı’da gerçekleşen bu görüşme yetmez, İmralı kapıları açılmalıdır,”
Tülay Hatimoğulları, devlet aklının gelişmelerden ders alması gerektiğini belirterek, İmralı’daki görüşmelerin yeterli olmadığını vurguladı. Kürt halkının 40 yılı aşkın süredir devam eden saldırılara ve çatışmalara rağmen varlık mücadelesi verdiğini söyleyen Hatimoğulları, Rojava’daki özerk yönetimin başarısını tarihteki önemli bir kırılma olarak değerlendirdi. Barış için pozitif bir kırılma yaşanması gerektiğini belirterek, İmralı kapılarının açılmasını ve Öcalan’ın barış için uygun koşullarda çalışabilmesini talep etti.
Hatimoğulları, barış sürecinin ilerleyebilmesi için halkın mücadelesinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Demokratik mücadeleyi zayıflatmamaları gerektiğini vurgulayan Hatimoğulları, halkın mücadelesinin İmralı’daki görüşmelerin açılmasını sağladığını ifade etti. Ayrıca, DBP’nin yeni dönemde mevcut Eş Genel Başkanlar Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile devam edeceği açıklandı.
Öcalan ne demişti?
DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Öcalan’ın mesajı kamuoyu ile paylaşılmıştı. DEM Parti’den yapılan açıklamada, görüşmede Öcalan’ın Kürt sorununa kalıcı çözüm bulmaya yönelik değerlendirmeler yaptığına dikkat çekilmişti. Açıklamada “Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede Sayın Öcalan, dayatılan karanlık gelecek senaryolarına karşı pozitif çözüm önerilerini sunmuştur” değerlendirmesi yapılmıştı.
Öcalan’ın pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazır olduğu belirtilerek, “yaklaşımının genel çerçevesi” olarak adlandırılan bölümde önerileri şu şekilde sıralanmıştı:
“Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmek tarihi bir sorumluluk olduğu kadar tüm halklar için de kader belirleyici bir önem ve aciliyet kazanmıştır.”
“Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.”
“Gazze ve Suriye’de yaşanan hadiseler göstermiştir ki, dışarıdan müdahalelerle kangrenleştirilmeye çalışılan bu sorunun çözümü artık ertelenemez bir hal almıştır. Bunun ciddiyetiyle doğru orantılı bir çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin de katkı ve önerileri değerlidir.”
“Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim.”
“Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.”
“Bütün bu çabalarımız, ülkeyi hak ettiği düzeye taşıyacak ve aynı zamanda demokratik bir dönüşüm için de çok kıymetli bir kılavuz olacaktır.”
“Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir.”