78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel yangınının ardından, yangınlara müdahalede hızla koordinasyonu sağlayacak ve müdahaleyi kolaylaştıracak AFAD benzeri bir başkanlık kurulması gündemde.
Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de, 21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangında çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yangına ilişkin soruşturma kapsamında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, işletme sahibi, şirket genel müdürü ve otel müdürünün de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş ve 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi. Bolu’da meydana gelen yangın faciası sonrası güvenlik ve denetim alanında ortaya çıkan eksiklikler ile yetki tartışması gündeme geldi. Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre; AKP, yangınlara müdahalede hızla koordinasyonu sağlayacak ve müdahaleyi kolaylaştıracak AFAD benzeri bir başkanlık kurulması için hazırlıklara başladı.
TIKLAYIN – Kartalkaya faciası gündeme getirdi: Türkiye’deki kayak merkezlerinde yangın güvenliği önlemleri ne durumda?
Merkezi yapılanmaya geçiliyor
Konuyla ilgili AKP kurmayları, şunları kaydetti:
“İtfaiye hizmetlerinden illerde il belediye başkanlığı, büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, ilçelerde ilçe belediye başkanlığı ve kırsal alanda İl Özel İdaresi sorumludur. Ama artık özellikle Anadolu’da bölgesel özel sanayi kuruluşları ve imalâthanelerin açılması, birçok elektronik yeni cihazın insan hayatına girmesi, yüksek katlı binalarda inşaat şekilleri ile iç/dış cephelerde kullanılan kaplama malzemelerinin değişmesi, orman yangınlarının sıklaşması gibi nedenlerle ‘yangınlara müdahale’ konusunda merkezi bir yapılanmaya geçmemiz elzem hale geldi.”
AFAD benzeri itfaiye teşkilâtı
Kurmaylar, “Sadece itfaiye araçlarına sahip bir kuruluşa değil; havadan müdahale için uçak ve helikopter teminini sağlayan, koordine eden, merkezi izleme/takip sistemi bulunan, İHA’larına 24 saat esasına göre özellikle orman bölgelerinde tarama yaptıran AFAD benzeri bir merkezi itfaiye teşkilâtına ihtiyacımız var. Bu merkezi yapılanmanın yanı sıra merkezden uzak ama işletmelerin, konut alanlarının ya da ormanların bulunduğu alanlarda çıkan yangınlara ilk müdahaleyi yapacak müfrezeler de oluşturulmalı” görüşünü dile getirdiler.
Konuyla ilgili çalışmanın, haftaya Meclis’in açılmasının ardından başlatılması planlanıyor. Hazırlanacak yasa teklifiyle detaylar belli olacak.
Otellere yeni düzenleme
AKP’de, otellerde acil durumlar için gerekli teçhizatların bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesi de tartışılan başlıklar arasında. Parti yetkilileri, “Otellerde acil durumlarda riskleri, süreci takip edecek birimler olmalı. Bunlar eğitimden geçirilmeli. Mesela, 50 oda ve üstü otellerde binaların inşaat malzemelerine uygun teknolojik üstyapı şartları belirlenmeli. Bunu uygulamayanlara caydırıcı cezalar verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
Her aileden bir çocuk öldü: Türkiye’yi yasa boğan yangından ilk bulgular ne, ihmaller ne boyutta? | İçerideki yangın merdiveni baca gibi dumanı yaymış!
Serbest Görüş ÖZEL – Dağda yangın katliamının ortaya çıkardığı skandal: Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya’da itfaiye aracı yok!
Serbest Görüş ÖZEL – Grand Kartal Otel, yangın eğitimini tamamlayamamış: Otelin sahibi, sertifikayı veren kurumda yönetim kurulu üyesi!
Serbest Görüş ÖZEL – Yangın denetimi için başvuru yapan Grand Kartal Otel’in tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıkmış!
Her yer küle dönmüş: Bolu’daki Grand Kartal Oteli yangınından fotoğraflar, facianın boyutunu gözler önüne serdi!
Kartalkaya’daki 5 otelden 4’ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal’ınki içeride!
Göz göre göre gelen facia; Grand Kartal Otel personeli anlattı: Düzgün yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor!
Kartalkaya yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişinin kimliği açıklandı