2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne mensup olmayan Profesör Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanmasına karşı başlayan ve akademik bağımsızlığı savunan protestolar Cuma günü dördüncü yılını tamamladı.
2021’de Bulu’nun Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınmasının ardından Rektör Yardımcısı Profesör Naci İnci’nin aynı yılın Ağustos ayında yine akademisyenlerin iradesi dışında rektör atanmasıyla protestolar devam etti.
“Özgür, özerk ve demokratik üniversite” talebiyle 1461 gündür devam eden ve “sivil direniş” olarak tanımladıkları nöbetin 990. gününde Güney Kampüsü’nde toplanan Boğaziçili akademisyenler bir kez daha “Kabul etmiyoruz” ve “Vazgeçmiyoruz” diyerek rektörlük binasına sırtlarını döndüler.
12.15’ten 12.30’a kadar devam eden sessiz protestoya üniversitenin mezunlar derneği BÜMED üyeleri ile bir grup öğrenci ve Boğaziçili öğrencilerin aileleri de katıldı.
Mahkemece iki kez göreve iade edilen ve üçüncü kez görevden alınan akademisyen Can Candan: “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz”
Akademisyenler adına açıklamayı mahkemeye kararıyla iki kez göreve iade edildikten sonra rektörlük tarafından üçüncü kez görevden alınan ve kampüse girişi yasaklanan Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan teypten okudu.
Candan, “Bugün 3 Ocak Cuma. Nöbetimizin 990. gününde, direnişimizin beşinci yılında ve 1461. dünündeyiz. Sizlere özgür basının hala alınmadığı, öğrencilerin birçok mezun ve öğretim üyesinin girişlerinin engellendiği, çevresinde polisin ağır silahlarla devreye gezdiği her köşesinin kameralarca, özel güvenlikler ve sivil polisler tarafından denetlenmeye çalışıldığı kampüsümüzden sesleniyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.
Prof. Özkaynak: “Bu mücadele bugün için değil Türkiye’nin geleceği için”
Yaklaşık 150 kişilik grup daha sonra üniversiteye alınmayan eski hocalar, mezunlar ve öğrencilerle buluşmak için üniversitenin dış kapısına yürüdü.
Üzerinde “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartı taşıyan akademisyenlerden Profesör Begüm Özkaynak VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, “Bu mücadele haklı bir mücadele olduğu için sonuna kadar devam edecektir. Biz de bugünden yarına durumun değişmeyeceğinin farkındayız. Ama söylediklerimizin her zaman arkasındayız. Bu üniversiteyi ileride de kazanacak öğrenciler için mücadele ediyoruz. Dolayısıyla bu mücadele bugün için değil, Türkiye’nin geleceği için” ifadelerini kullandı.
“Biz direnmeye devam edeceğiz ve asla aşağıya bakmayacağız”
Eyleme katılan öğrenciler de sık sık “Kayyumlar gidecek biz kalacağız” ve “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek” şeklinde slogan attılar.
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) Başkanı Kaan Aktaş, akademik liyakate sahip olmayan bazı akademisyenlerin Boğaziçi Üniversitesi’ne hoca olarak alınmasını eleştirdi.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Boğaziçi Üniversitesi ÖTK Başkanı, “Ülkenin her kamu kuruluşunda olduğu gibi kayyumlar ve diğer personellerle buradaki yozlaşma ve kalite düşmesi biz öğrenciler için çok büyük fatura oluşturuyor. Ama buna rağmen BÜ, kalitesini yüksek düzeyde tutmaya çalışan kamu kuruluşlarından bir tanesi. Biz direnmeye devam edeceğiz ve asla aşağıya bakmayacağız” diye konuştu.
“Çocuklarımızın mutsuzluğunu, umutsuzluğunu kaldırabilmek için mücadele ediyoruz”
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ailelerinden bir grup da “Korkmuyoruz Vazgeçmiyoruz” yazılı pankartla 990. nöbete destek verdi.
VOA Türkçe’ye konuşan Boğaziçi Aileleri’nden Özen Cebe, “Özgür, özerk demokratik üniversiteyi getirdikleri bu durumdan kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Yapılan haksız hukuksuzluğa karşı sonuna kadar direneceğiz” derken Fikret Boloncalı ise “Çocuklarımızın mutsuzluğunu, umutsuzluğunu ortadan bir nebze olsun kaldırabilmek için mücadeleye devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
BÜMED’den “Boğaziçi’ni fetih girişimi” eleştirisi
Üniversiteden çıkan grup, kampüs dışında “Boğaziçi 4 Yıldır Direniyor” pankartını taşıyan grupla buluştuktan sonra kampüse alınmayan Can Candan bu kez mikrofondan açıklamayı okudu.
BÜMED’in açıklamasını okuyan gazeteci Sedef Kabaş da “Üniversitemizi yönetemeyen bir anlayışın, baskıcı, hukuksuz uygulamalarıyla bilinçli bir yıkım ve fetih girişimiyle geçen bu dört yılda yaşananlara bakınca tüm ülkede her alanda ve her kurumda karşılaştığımız yönetim krizin, partizanlığın, liyakatsizliğin ve kanun tanımazlığın bizi toplum olarak nereye götürdüğünü bugün çok daha net görebiliyoruz. 2025’te özerk ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite idealini hep birlikte gerçekleştireceğiz, gençlerimize çok daha iyi bir gelecek hazırlayabileceğimiz bir yıl olması dileğiyle bir kez daha haykırıyoruz” dedi.