İstanbul’da suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Aziz İhsan Aktaş ile birlikte 29 kişi tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Aziz İhsan Aktaş’ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün, belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize etmesi sonrası başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 40 zanlının emniyetteki işlemleri tamamlandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince ifade işlemleri tamamlanan şüpheliler, Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
Bu arada, soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen ve daha önce “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanarak görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in işlemlerinin de cezaevinde yapıldığı öğrenildi.
SAVCILIKTA 1 BUÇUK SAAT İFADE VERDİ
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat gözaltına alınmasının dördüncü gününde savcının karşısına çıktı. İfade alma işlemi 17.50’de başladı. Yaklaşık bir buçuk saat süren ifade alma işlemi tamamlandı.
MAHKEME TUTUKLAMA KARARI VERDİ
Saatlerce adliyede bekletilen Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat dahil 31 kişi tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Mahkeme, 2 kişi hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verirken, Rıza Akpolat ve Aziz İhsan Aktaş da dahil 29 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.
ÖZGÜR ÖZEL’DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
Tutuklama kararı sonrası CHP lideri Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
*Herkes bilsin ki; Beşiktaş Belediye Başkanımız Rıza Akpolat hakkında tek bir delil olmaksızın, sözde gizli tanık ifadesiyle verilen tutuklama kararı, hiçbir Cumhuriyet Halk Partiliye geri adım attırmayacak.
*Her bir üyemiz, adalete inanan her bir yurttaşımız daha büyük bir sorumlulukla mücadele edecek, hukuku ve demokrasiyi ayaklar altına alan bu iktidar, milletin iradesine yenilmekten kurtulamayacak.
“KUMPASLARINIZ BU BİLEĞİ BÜKEMEYECEK”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kumpaslarınız bu bileği bükemeyecek! Milletin demokrasi yumruğundan kurtulamayacaksınız. Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber ya hiç birimiz!” ifadelerini kullandı.
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NE BARİKAT KURULDU
CHP’nin tutukluluğa karşı tepki için Beşiktaş Belediyesi önüne çağrı yapması üzerine dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde ekiplerin belediye önüne barikat kurduğu görüldü.
NE OLMUŞTU?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Aziz İhsan Aktaş’ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün, belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği belirtilmişti.
Suç örgütünün ihaleleri kendi firmalarının almasını sağladığının tespit edilmesiyle soruşturma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, yaklaşık 3 ay boyunca şüphelilerin takibe alındığı bildirilmişti.
Açıklamada, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile Beşiktaş Belediyesi Beltaş İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı ve üyelerinin de arasında olduğu 10 zanlı hakkında “suç örgütüne üye olma”, “ihaleye fesat karıştırma” ve “haksız mal edinme” suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği ifade edilmişti.
“Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in de olduğu 12 belediye görevlisi hakkında da “ihaleye fesat karıştırmak”, “rüşvet almak” ve “3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması” ve “haksız mal edinme” suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği bilgisi de açıklamada yer almıştı.
Aziz İhsan Aktaş ve örgüt bünyesinde faaliyet gösteren 24 şüpheli hakkında da “suç örgütü kurma ve yönetme”, “suç örgütüne üye olmak”, “rüşvet verme”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “edimin ifasına fesat karıştırmak” ve “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet” ve “mal varlığı değerlerini aklamak” suçlamalarıyla gözaltı kararı verildiği belirtilen açıklamada, toplam 47 kişi hakkında eş zamanlı yakalama ve gözaltı kararı verildiği kaydedilmişti.
Mart 2024’ten bu yana kayyım bilançosu
31 Mart 2024’te gerçekleşen yerel seçimlerden bu yana toplamda dokuz belediyeye kayyım atandı.
İlk kayyım, seçimin hemen ardından toplamda 78 belediye kazanan Halkların ve Eşitlik Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yönettiği Hakkari’ye Haziran ayında yapıldı.
Ardından İstanbul’da Esenyurt Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Ahmet Özer, 30 Ekim’de gerçekleşen operasyonla tutuklanmış ve yerine kayyım atandı
Bu kayyım kararını takiben, 4 Kasım’da DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı.
DEM Parti’nin Tunceli ve CHP’nin Ovacık belediye başkanları da 22 Kasım’da görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atandı. Hemen ardından da Van’ın Bahçesaray Belediyesi’ne 29 Kasım’da
29 Kasım’da Van Bahçesaray Belediyesi’ne kayyım atandı.
Son olarak 13 Ocak’ta Mersin’deki Akdeniz Belediyesi’nin DEM Partili eş başkanları tutuklandı ve yerlerine kayyım atandı.
Son 10 yılda 147 belediyeye kayyım
Son 10 yıl içinde toplamda 147 belediyeye kayyım atandı. Kayyım atamalarındaki gerekçelerde ağırlıklı olarak terörle iltisak veya terör örgütlerine destek verme suçlamaları öne çıkıyor.
Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yerel yönetimlerde ciddi değişiklikler meydana geldi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal döneminde (OHAL) 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hazırlanan kayyım düzenlemesi, 1988’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Muhalefet partileri kayyım uygulamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunurken, İçişleri Bakanlığı kayyım atamalarını Anayasa’nın 127’inci maddesine dayandırıyor.
“Mahalli İdareler” başlıklı Anayasa’nın 127’nci maddesi, İçişleri Bakanı’na “görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, geçici bir tedbir olarak kesin hükme kadar [görevden] uzaklaştırma” yetkisini veriyor.
Bu madde belediye başkanlarının görevden alınmasını sağlıyor ancak belediye başkanının yerine kimin atanacağına ilişkin bir düzenleme yer almıyor.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belediye başkanlarının görevden alınmasına ilişkin koşullar düzenleniyor.
İçişleri Bakanlığı, görevden almanın yasal dayanağı olarak bu kanunun 45. ve 47. maddelerine işaret ediyor.
“Belediye başkanlığının boşalması hâlinde yapılacaklar” 45. maddede düzenlenirken, 15 Ağustos 2016 tarihinde çıkarılan KHK ile bu maddeye bir “kayyım” fıkrası eklendi.
Eklenen fıkraya göre; İçişleri Bakanı, belediye başkanlarını terör gerekçesiyle görevden alma durumunda valileri veya kaymakamları kayyım olarak atayabiliyor.
47. maddede belirtilen görevden uzaklaştırmalara dair koşullarda ise “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir” deniliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***