ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 16 Aralık’ta Büyük Daire’ye taşınan tartışmalı “Şaban Yasak v. Türkiye” kararının 7 Mayıs 2025’te yeniden görüleceğini duyurdu.
AİHM İkinci Dairesi tarafından 27 Ağustos 2024’te verilen ‘Şaban Yasak v. Türkiye’ kararı, 5 hakimli panel tarafından 16 Aralık’ta nadir verilen bir kararla 17 hakimli Büyük Daire’ye taşınmıştı.
İkinci Daire’nin kararında yer alan olgu yanlışları ve kasten çarpıtılmış izlenimi veren ifadeler uzmanlar tarafından eleştirilmişti. Daire kararlarının Büyük Daire’ye götürülüp götürülmeyeceğine karar veren AİHM paneli, ‘Yasak’ kararının yeniden görülmesi gerektiğine kanaat getirmişti.
AİHM, ‘Yasak’ başvurusunun 7 Mayıs 2025 Çarşamba günü saat 09:15’te Strazburg’da görüleceğini duyurdu.
AİHM Büyük Dairesi’nin Yalçınkaya kararıyla aynı yönde karar vereceği tahmin ediliyor.
AİHM İkinci Dairesi, silahlı terör örgütü üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Şaban Yasak’ın itirazını karara bağlamıştı. Strazburg Mahkemesi, terör örgütü üyeliğinden cezaya çarptırılan başvurucunun suçta ve cezada kanunilik ilkesi ihlali ve cezaevi koşularından dolayı kötü muamele şikayetini reddetmişti.
İtirafçı beyanlarına dayanarak ceza verilmişti
2020 yılında Çorum L Tipi cezaevinde bulunduğu sırada AİHM’e başvuran Yasak, 2011 ve 2014 yılları arasında öğrencilerle ilgilendiği için Şubat 2018’de Çorum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 yıl 6 ay cezaya çarptırılmıştı.
Suçlamalarda Yasak’ın “Büyük Bölge Talebe Mesulü” olarak öğrencilerle ilgilendiği ve onlara sohbetler yaptığı, müstear isim kullandığı ve emniyet ve askeriyeye öğrenci hazırladığı ifade edilmişti. Suçlamalara delil olarak ise, etkinlik pişmanlıktan faydalanan kişilerin itirafları ve HTS kayıtları gösterilmişti.
AİHM, Türk mahkemelerinin sunduğu kanıtlara ve başvuranın yaptığı şikayetlerin içeriğine dayanarak, Yasak’ın dahil olduğu faaliyetlerin bir gün ceza yargılamasına neden olabileceğinin öngörülebilir olduğunu ve “Kanunsuz ceza olmaz” ilkesinin ihlal edilmediğini söylemişti.
‘Yalçınkaya v. Türkiye’ kararı ile çelişkili olan ‘Yasak v. Türkiye’ kararı, hukukçular ve insan hakları dernekleri tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Kararda yer alan önyargılı ifadeler ve bilgi hataları, “kararın yazımında yer alan Türk hukukçular manipülasyon mu yapıyor? sorusunu akıllara getirmişti.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***