Serbest Görüş Ekonomi
Akaryakıtta vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla ülkedeki her araca ve her benzin pompasına Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) takılması uygulaması yargıya taşındı.
Sözcü’den Ali Can Polat’ın aktardığına göre, uygulamayı haksız bulan benzin istasyonları işletmecileri yargı yoluna gitti ve “Bizde zaten benzeri sistemler var neden yenisini takıp para harcıyoruz?” derken; tüketici dernekleri ise, “Devlet denetim yapamıyorsa yükü neden biz çekiyoruz? Neden ikinci bir MTV gibi para ödüyoruz?” diye konuştu.
Dava açtılar
Akaryakıt istasyonlarının 14 milyar TL’lik bir zarara uğrayacağını söyleyen Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Murat Bilgin, “Öncelikle sektörümüzün vergi kaçakçılığı ile ilişkilendirilmesi bizi çok üzdü. Bu kaçak petrol ülkeye girerken oluyordu ki o da büyük ölçüde önlendi. İstasyonlarda farklı plakaya fiş kesilmesi ile oluşan kayıp-kaçak bahsedildiği kadar yok. Kaldı ki biz bunun için zaten sistemler yaptık. OKC sistemimiz bu işi 2.5 milyon ticari araçta yapıyor. Gelin diğer araçları da bu sisteme entegre edelim daha masrafsız olur. Şimdi neden 13 bin istasyonun her birine 1 milyon TL’yi aşan masraf yaptırıyorsunuz? Bu aletleri kim üretti? Onu bile bilmiyoruz” dedi. Bilgin, uygulamanın iptali için dava açtıklarını da söyledi.
“Kaçak varsa bunu yakalamak devletin görevidir. Ben neden ekstradan para ödüyorum?”
Bu sistemin Türkiye’deki 20 milyon araca ücretli bir şekilde takılmasını eleştiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Kaçak varsa bunu yakalamak devletin görevidir. Ben neden ekstradan para ödüyorum? Zaten dünya kadar vergi ödüyoruz, aracımızı her değiştirdiğimizde bu sistem iptal olacak hem aracın yeni sahibi hem eski sahibi birer tane daha alacak. Bu nasıl bir israftır? Kime rant kapısı açılıyor? Bu araç kullanıcıları için adeta ikinci bir MTV’dir” diye konuştu.
TIKLAYIN – 10 soruda Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi