İngiliz haber ajansı Reuters, Rusya’nın Suriye’de bulunan ve Akdeniz’e erişimi için önemli olan Hımeymim Hava Üssü ile Tartus Deniz Üssü’nden çekilmeyeceğini yazdı. Reuters’a konuşan kaynaklar, Moskova’nın üslerden çekilmek gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.
Suriye’de Rus birlikler, Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim Hava Üssü’ne konvoy halinde çekiliyor. AKP rejiminin haber ajansı AA’nın aktardığına göre, Beşar Esed’in devrilmesiyle Suriye’deki Rus güçlerinin konuşlu oldukları Şam ve Humus’tan çekilmeleri sürüyor.
Reuters, Rusya’nın Suriye’nin kuzeyindeki cephe hatlarından ve Alevi Dağları’ndaki mevzilerinden askerlerini geri çektiğini ifade etti. Reuters’a konuşan dört Suriyeli yetkili, Rusya’nın, Devlet Başkanı Beşar Esed’in devrilmesinin ardından ülkedeki iki ana üssünden ayrılmayacağını söyledi.
Ruslarla temas halinde olan Suriyeli askeri ve güvenlik kaynakları, Moskova’nın güçlerini ön hatlardan geri çektiğini aktardı. Ayrıca bazı ağır teçhizat ile üst düzey Suriyeli subayları geri çektiğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2017 yılında Hımeymim Hava Üssü’nü ziyaret etmişti. Ziyarette Beşar Esad yer almıştı. Kaynaklar, Rusya’nın iki ana üssünden çekilmediğini ve şu anda böyle bir niyeti olmadığını söyledi.
HIMEYMİM HAVA ÜSSÜ
Rusya’nın, Suriye’nin Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim Hava Üssü, Moskova’nın askeri, siyasi ve stratejik hedefleri için önem taşıyor. Rusya ile Beşar Esed yönetimindeki Suriye arasında 26 Ağustos 2015’te imzalanan anlaşma doğrultusunda, Rus uçakları ve askerleri Hmeymim Üssü’ne yerleşmişti. Hımeymim Hava Üssü, Rusya’nın Akdeniz’deki tek askeri üssü olarak dikkat çekiyor.
Ayrıca üs, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarını gerçekleştirdiği ve askeri desteği sağladığı ana merkezlerden biri oldu. Hımeymim Hava Üssü, savaş uçakları ve helikopterlerin konuşlandığı, hava saldırılarının başlatıldığı bir merkez olurken, Moskova’nın Suriye’ye yönelik lojistik ve mühimmat tedarik hatları için bir geçiş noktası olarak kullanıldı.
TARTUS DENİZ ÜSSÜ
Rusya’nın Tartus’ta şu anda kullandığı deniz üssü, askeri gemiler için bakım ve destek tesisi olarak adlandırılıyor. Rusya ile Suriye arasında 2017’de yapılan anlaşma kapsamında Moskova söz konusu üssü, yargı dokunulmazlığı şartıyla ve kira ücreti ödemeden 49 yıllığına kullanabilecek. Anlaşma taraflar arasında aksi bildirilmemesi durumunda 25 yıl uzayacak. Tartus Deniz Üssü, tıpkı Hımeymim Hava Üssü gibi Rusya’nın Akdeniz’e erişebilmesi için önem taşıyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***