RIHA – Türkiye’nin SİHA saldırısında katledilen gazeteci Nazım Daştan, Kobanê’den Efrîn’e, Raqqa’dan Tabqa’ya, Dîlok’tan Şirnex’e kadar birçok alanda sayısız habere imza attı ve halkların mücadelesini kamuoyuna duyurdu.
Gazeteci Nazım Daştan, 27 Ağustos 1992 tarihinde Agirî’nin Giyadîn (Diyadin) ilçesine bağlı Dibegli köyünde dünyaya geldi. Daştan, ilkokulu köyünde, ortaokulu Giyadîn’de, liseyi ise Agirî merkezde okudu. 2011’de Antep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünü kazandı. Üniversitede okurken Özgür Basın ile tanışıp, 2012 yılında Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) muhabir olarak gazeteciliğe başladı. Kısa sürede mesleği öğrenen Daştan, günümüze kadar terk etmediği Özgür Basın’da sayısız habere imza attı. 2014 yılında DAİŞ’in Kobanê’ye saldırısı ile Kobanê sınırına gelen Daştan, Pirsûs’un (Suruç) Tilwerdan köyündeki askeri noktaya gelen DAİŞ’lilerin TSK askerlerinin yanına gelip tokalaşmasını ve sohbetlerini kamerası ile kayıt altına aldı.
‘KALEMİMİZİ HALKA ADAYACAĞIZ’
Daha sonra sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesine geçen Daştan, haberleriyle burada yaşanan ihlallere mercek tuttu. 2016 yılında mesleki faaliyetlerini sürdürürken Dîlok’ta gözaltına alındı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile tutuklanıp Antep H Tipi Cezaevi’ne konuldu. 5 aylık cezaevi sürecinden sonra serbest kalan Daştan, cezaevi kapısında Apê Musa’nın generalleri olduklarını belirterek, “Kalemimizi daha fazla halka adayacağız, kadrajlarımıza daha fazla halkın mücadelesini alacağız” dedi.
SAHAYI TERK ETMEDİ
Daştan, Kobanê’nin özgürleştirilmesinin ardından DAİŞ’in yarattığı tahribatı takip etmek üzere Pirsus’tan Kobanê’ye geçti. 2016’dan itibaren Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde mesleki faaliyetlerini sürdüren Daştan, Şengal özgürleştirildiğinde Şengal’de, Raqqa özgürleştiğinde Raqqa’da, Efrîn’e yönelik saldırılar başladığında Efrîn’de, Girê Spî’ye saldırıldığında ise Girê Spî’de soluğu aldı.
Daştan, Tabqa operasyonunu takip ettiği 5 Nisan 2017 tarihinde DAİŞ’lilerin hedefi oldu. DAİŞ saldırısında yaralandı ve bir süre tedavi gördükten sonra yeniden sahadaki gelişmeleri takip etmeye başladı. DAİŞ’in 20 Ocak 2022 tarihinde Hesekê Sina Cezaevine saldırısını takip edip, saldırı sırasında yaşananları tüm dünyaya duyurdu.
EFRÎN’DE ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFA ÖDÜL
Daştan, Kuzey ve Doğu Suriye’de mesleki faaliyetlerini sürdürürken, 26. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin fotoğraf dalında Jüri Özel Ödülü kazandı. Efrîn’de çektiği ve 21 sivilin yaşamını yitirdiği bombardımanda yaralanan bir aileye ilişkin fotoğrafı ödüle layık görüldü.
ÊZİDÎ KADINLARI ANLATTI
Daştan, yine gittiği Şengal’de DAİŞ’in katliamdan kurtulan kadın ve tanıkların anlatımına dayanan, Êzidîlerin inancalarının vurgulandığı 73 adlı kısa belgesel filme imza attı. Film uluslararası festivallerde gösterime girdi.
Daştan, en son 61 yıllık Baas rejiminin yıkılması sonrası yaşanan gelişmeleri dünyaya duyuruyordu. Türkiye ve güdümündeki Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) Til Rifat’a dönük saldırıları sonrası Minbic’e geçen Daştan, Minbic Askeri Meclisi’nin sivil ölümleri engellemek amacıyla kenti boşaltma kararı alması üzerine Qereqozax bölgesine geçti. Daştan, günlerdir buradaki gelişmeleri takip ediyor, yaşananları kamuoyuna duyuruyordu. Daştan, dün Qereqozax’tan Tişrîn Baraji bölgesine geçerken Sırrın Beldesi yakınlarında TSK’nin SİHA saldırısı sonucu katledildi. Daştan, ANHA muhabiri Cihan Bilgin ile birlikte katledildi. Saldırıda, araç şoförü ise yaralandı.
Daştan’ın iz bırakan haberlerinden bir bölümü şöyle:
MA / Emrullah Acar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***