Gassal dizisi, kısa sürede büyük bir izleyici kitlesi oluşturdu.
Ancak sizi sonrası sosyal medyada mesleğin psikolojik zorluğu ve beraberinde kazanımlarının düşüklüğüne dair paylaşımlar çığ gibi büyüdü ve iktidara eleştiri olarak geri döndü. Sosyal medyada AKP’li troller durumu kurtarmak için yoğum mesai yapıyor.
TRT’nin dijital platformu Tabii’de yayınlanan dizi, başrolünde Ahmet Kural’ın, yönetmen koltuğunda ise Selçuk Aydemir’in yer almasıyla büyük yankı uyandırdı. Ancak, diziye gösterilen ilgi bir anda iktidarın aleyhine dönerek gassallık mesleğinin olumsuz şartları ve maaşlarına döndü.
GASSALLIK MESLEĞİNE DAİR YORUMLAR
Dizi, ölen kişinin cenaze yıkama işlemini yapan gassalları merkeze alırken, sosyal medyada da bu mesleğin zorluklarına dair tartışmalar başladı. İslam dini, ölen kişiye hem bedensel hem de ruhsal saygıyı göstermek amacıyla cenaze yıkama işlemini zorunlu tutuyor. Ancak bu zor mesleği yapanların aldıkları maaşlar, kamuoyunda büyük bir tepki topladı.
Cenazeyle ilgilenen ve bu görev için eğitim almış gassallar, sosyal medyada maaşlarının düşük olduğunu belirterek durumlarını gündeme taşıdılar. Gassallar, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde bile yeterli maaş alamadıklarını savunuyorlar. Ortalama maaşlar ise şu şekilde sıralanıyor:
Başlangıç Seviyesi: 30 bin TL
3+ Yıl Deneyim: 42 bin TL
6+ Yıl Deneyim: 45 bin TL
25+ Yıl Deneyim: 47 bin TL
Ancak, bir cenazeyi yıkamak gibi ağır bir görevi üstlenen ve yoğun çalışan gassallar, bu maaşların yetersiz olduğunu ifade ediyorlar.
TRT VE İKTİDARIN TARTIŞMALI SESSİZLİĞİ
Gassallık mesleğinin zorlukları ve maaşlardaki adaletsizlik konusunun, TRT’de yayınlanan dizinin ardından bu kadar fazla gündeme gelmesi, iktidar ve TRT yöneticilerini zora soktu.
Sosyal medya kullanıcıları, “Dizi çok konuşuluyor, ama bu kadar zor bir meslek yapanların maaşı bu kadar düşük olamaz” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar. Bu durum, kamuoyunda TRT’nin ve iktidarın sosyal adalet konusunda eksik kaldığı şeklinde yorumlandı.
Cenazelerin yıkanması, kültürel ve dini açıdan büyük bir öneme sahip. Ancak, bu mesleği icra edenlerin maaşları, çalışanların beklentilerinin çok gerisinde kalıyor.
Serbest Görüş:
Türkiye’nin birçok yerinde gassallar, aldıkları düşük maaşlarla hayatta kalmaya çalışıyorlar ve mesleklerinin hak ettiği değeri bulmadığından yakınıyorlar.
Gassallık, yalnızca bir iş değil, aynı zamanda insanlık görevi de olsa, bu görevi yerine getirenlerin maddi olarak daha iyi koşullarda çalışabilmesi gerektiği sıkça dile getirilen bir görüş.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***