Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın devrilmesinin ardından Türkiye’de bulunan Suriyeliler ülkelerine dönmek için sınır kapılarına gitmeye başladı.
Türkiye ile Suriye arasında Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı’na İstanbul, Ankara, Kayseri, Bursa ve Gaziantep gibi birçok ilden gelen Suriyeli sığınmacılar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı yetkililerine başvurarak ülkelerine dönüyor.
Dönüş öncesi Suriyeliler Türkiye’de aldıkları geçici kimlik kartlarını yetkililere teslim ediyor ve gönüllü geri dönüş formunu imzalıyor.
Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan dönen Suriyeliler’in çoğunu Halepliler oluşturuyor. VOA Türkçe’ye konuşan Suriyeliler ülkelerini yeni bir başlangıcın beklediğini ve döndükleri için mutlu olduklarını ifade ediyor.
Türkiye’de geçirdikleri 10 yılı aşkın süre için halka ve hükümete teşekkürlerini sunan sığınmacılar, şartlar iyileştikçe daha fazla Suriyeli’nin döneceğini tahmin ediyor.
“Ülkemizde her şeye sıfırdan başlayacağız”
Halep’ten 2014 yılında Türkiye’ye geçiş yaptığını anlatan Muhammed Taha, Kayseri’de geçirdiği yaklaşık 10 yılın ardından dördü Türkiye’de doğan beş çocuğuyla birlikte memleketi Halep’e dönüyor.
Esat’ın devrilmesini “Hak yerini buldu” sözleriyle değerlendiren Taha, “Daha önce savaş nedeniyle ülkeme dönemiyordum. Çok şükür savaş bitti, çatışmalar sona erdi. Beş çocuğumla birlikte memleketim olan Halep’e gitmek için birazdan başvuru yapacağım. Orada daha huzurlu olacağımıza inanıyorum. Hak yerini buldu. Oradaki akrabalarıma ve arkadaşlarıma kavuşacağım” dedi.
Memleketi Halep’e dönüş yapacak olan bir diğer sığınmacı Hamza ise dört çocuğu ve eşiyle birlikte yaşadığı Gaziantep’ten yola çıkarak Kilis’teki sınır kapısına geldiğini ve geri dönüş işlemlerini başlattığını anlatıyor. Ülkesindeki savaş ve çatışmanın tamamen son bulmasını dileyen Hamza, gelecekten umutlu olduğunu dile getiriyor.
Anne babası ve dört kişilik ailesiyle birlikte Gaziantep’ten gelen Ahmed Mansur ise Türkiye’de geçirdikleri günler için halka ve devlete teşekkürlerini sunarak, “Esat ülkemizi yıktı, yerle bir etti. En sonunda kendisi de çok şükür kaçtı zaten. Ülkemizde her şeye sıfırdan başlayacağız. Yıkılan evlerimizi onaracağız ve orada çalışarak hayata tutunmaya çalışacağız” diye konuşuyor.
Fidan: “Suriyeliler’in dönüşlerinin sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de Esat devrilmeden önce, 28 Kasım itibariyle geçici koruma altında 2 milyon 838 bin 261 Suriyeli bulunuyordu. Son iki günde kaç Suriyelinin ülkesine döndüğüne dair henüz resmi veriler açıklanmadı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Suriyeliler’in güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması ve ülkenin yeninden imarı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Suriye’de yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Fidan, “Bundan sonraki süreçte farklı etnik ve dini grupların kapsayıcı bir yönetim anlayışı ve barış içerisinde yaşadığı bir Suriye’yi arzu ediyoruz. Komşularıyla iyi ilişkilere sahip olacak, bölgesine barış ve istikrar katacak yeni bir Suriye görmek istiyoruz. Bunun için gereken desteği vermeye hazırız” diye konuştu.