Cumartesi günü İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder görüşmeye ilişkin yaptıkları açıklamada Öcalan’ın, “Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım” dediğini aktardı
Akşam saatlerinde İmralı’dan dönen Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder açıklamada Öcalan’ın sağlık durumunun iyi, moralinin yüksek olduğunu belirtti.
Açıklamada görüşmede Öcalan’ın Kürt sorununa kalıcı çözüm bulmaya yönelik değerlendirmeler yaptığına dikkat çekildi.
“Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede Sayın Öcalan, dayatılan karanlık gelecek senaryolarına karşı pozitif çözüm önerilerini sunmuştur” değerlendirmesi yapıldı.
Öcalan’ın pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazır olduğu belirtilerek, “yaklaşımının genel çerçevesi” olarak adlandırılan bölümde önerileri şu şekilde sıralandı:
“Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmek tarihi bir sorumluluk olduğu kadar tüm halklar için de kader belirleyici bir önem ve aciliyet kazanmıştır.”
“Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.”
“Gazze ve Suriye’de yaşanan hadiseler göstermiştir ki, dışarıdan müdahalelerle kangrenleştirilmeye çalışılan bu sorunun çözümü artık ertelenemez bir hal almıştır. Bunun ciddiyetiyle doğru orantılı bir çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin de katkı ve önerileri değerlidir.”
“Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim.”
“Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.”
“Bütün bu çabalarımız, ülkeyi hak ettiği düzeye taşıyacak ve aynı zamanda demokratik bir dönüşüm için de çok kıymetli bir kılavuz olacaktır.”
– Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir. “
Öcalan görüşmesi nasıl gündeme gelmişti?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin 26 Kasım’daki grup toplantısında, “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Bahçeli’nin bu çağrısına DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan dakikalar sonra yanıt gelmiş, grup toplantısında konuşan Bakırhan, Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu.
Bakırhan, “Tülay başkanla birlikte hem Sayın Öcalan gerçekten bu süreçle ilgili ne düşünüyor görmek duymak istiyoruz hem de barış sürecine eş başkanları olarak katkıda bulunmak istiyoruz. Gidip Sayın Öcalan’la görüşerek bu ülkenin barışına katkı sağlamak istiyoruz. Hodri meydan” demişti.
Ne olmuştu?
Son aylarda yeniden yoğunlaşan Kürt sorununa çözüm bulunması tartışmaları MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yasama yılının açılışında mecliste DEM Partililerle tokalaşmasıyla başladı. Tokalaşmayı Bahçeli’nin grup konuşmaları takip etti.
Bahçeli, 15 Ekim’deki grup konuşmasında Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği zaman söylediği “hizmete hazırım” sözlerini hatırlatarak, Öcalan’a PKK’yı tasfiye etmesi çağrısı yaptı.
Bahçeli, “Türkiye’ye getirilirken ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin. Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler” diye konuştu.
Bunun hemen ardından Bahçeli’nin sözlerine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan grup toplantısında yanıt verdi.
Bakırhan, çözümün muhataplarından birinin Öcalan, diğerinin ise TBMM olduğunu savunarak, ”Bugün Sayın Bahçeli’nin konuşmasını dinledim, gerçekten şaşırdım. Sayın Öcalan’a Bahçeli bugün bir çağrı yaptı. Çağrının muhataplarına ulaşması için Sayın Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması gerektiğini kendisi de biliyor. Ailesi ve avukatları 43 aydır Sayın Öcalan ile görüşemiyor. Sayın Bahçeli’ye çağrımdır: Sayın Öcalan’ın ne söyleyeceğini, nasıl bir çağrı yapacağını biz de merak ediyoruz sizin gibi. Tecriti kaldırın da Sayın Öcalan’ın kendi örgütüne, kendi arkadaşlarına ne dediğini hep beraber izleyip görelim.” demişti.
22 Ekim’de yine grup toplantısında konuşan Bahçeli, “TBMM’de her meselenin ele alınıp milli ve müşterek akılla çözümü mümkün ve hatta mecburidir. İkinci hüküm cümlem şöyledir: ‘Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz’ diyenlere de sesleniyorum; şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” ifadelerini kullanmıştı.
Devlet Bahçeli 26 Kasım’daki grup toplantısında ise çağrısını tekrarlayarak, “MHP her sözünün arkasındadır. 22 Ekim 2024 tarihli grup toplantımızdan itibaren ne demişsek aynen yanındayız. İmralı’yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz” dedi.
Bu konuşmanın hemen ardından DEM Parti Öcalan’la görüşmek için başvurdu.
Tartışmalar sürerken Öcalan’ın yeğeni DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, İmralı Adası’na giderek 23 Ekim’de Öcalan ile görüştü.
Ömer Öcalan görüşmenin ardından paylaştığı mesajda, “Bu ziyaret aile görüşmesi kapsamında gerçekleşti. Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: ‘Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” demişti.
Kürt siyasetinin son İmralı ziyareti 2015’te gerçekleşmişti
DEM Parti heyetinin İmralı’ya gitmesiyle Kürt siyaseti yaklaşık 9 yıl sonra Öcalan’ı parti olarak ilk kez ziyaret etmiş olacak.
Nisan 2015’ten sonra siyasetçilerin adaya gitmesine izin verilmedi. HDP’nin sık sık yaptığı çağrı ve başvurulara da olumlu yanıt verilmedi.