Türkiye’de yüksek faiz, yüksek enflasyonla düşen alım gücü tüketicileri zorlamaya devam ediyor. Bireysel kredi veya kredi kartlarında borcunu ödemeyenlerin sayısı hızla artıyor. Ekim ayı sonunda kişi sayısı 1,5 milyon kişiyi geçti.
EN YOKSUL KESİMİN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 86,2
Kasım’da yıllık enflasyon da yüzde 47,09, Merkez Bankası faiz oranı ise yüzde 50 oldu. DİSK’in verilerine göre ise yüzde 20’lik (düşük gelirli) grup için enflasyon yüzde 67,8, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 86,2 olmuş durumda.
BORÇLARI ÖDEMEK OLANAKSIZ HALE GELDİ
Türkiye’de SGK verilerine göre 7 milyona yakın kişi asgari ücretle çalışıyor. Bir o kadar çalışan da asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyor. Hal böyle olunca bir kartın borcunu diğeriyle ödeyip, krediyi kapatmak için yeni kredi çekmek derken pek çok kişi için artık borçları ödemek imkansız hale geldi. Hükumetten enflasyonla mücadele konusunda kararlılık mesajları geliyor olmasına rağmen tablo halen iç açıcı değil.
TAKİBE DÜŞEN KREDİ MİKTARI 108 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kredi kartı ve çeklerdeki kara tabloyu inceledi. Babuşçu, X hesabından incelemesine dair sonuçları paylaştı. Babuşçu’nun paylaştığı sonuçlar şöyle:
Bireysel kredi veya kredi kartlarında borcunu ödemeyenlerin sayısı hızla artıyor. Ekim ayı sonunda kişi sayısı 1,5 milyon kişiyi geçti.
Ekim ayı sonunda bireysel kredilerde (kredi kartları da dahil) yasal takibe düşme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137 artarak 108 milyar TL’ye ulaştı.
BANKALAR ALAMADIKLARI BORÇLARI SATIYOR
Bireysel kredi kartlarında yasal takibe geçen kişi sayısı 2024 yılının Ekim sonunda geçen yılın aynı dönemine göre % 60 artarak 1 milyon kişiyi geçti oldu.
Bankaların varlık yönetim şirketine sattığı bireysel kredi müşteri sayısı sadece Ekim ayında 66.000 kişi. Toplam olarak ise 2 milyon 95 bin kişi.
Bireysel kredilerde en yüksek ödenmeme oranı % 3,9 ile ihtiyaç kredilerinde.
KARŞILIKSIZ ÇEK ORANI ARTIYOR
Bankalara tahsil için verilen çeklerden karşılıksız çıkma oranı Ekim sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre % 221 arttı ve 141 milyar TL oldu.
2024 yılı Ekim sonu itibariyle karşılıksız çek tutarının en yüksek olduğu iller: İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra Antalya ve Bursa oldu.
KART SAYISI 430 MİLYON ADEDİ GEÇTİ
Türkiye’de ilk kredi kartını Koç Grubu, 1968’de Diners Club’tan yetki alarak çıkarttı. İlk yerli kredi kartı ise 1988 yılında kullanıma girdi.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Ekim 2024 verilerine göre, Türkiye’de toplam 127,8 milyon kredi kartı bulunuyor. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir artışı ifade ediyor.
193,1 milyon banka kartı ve 109,5 milyon ön ödemeli kart bulunmaktadır. Toplamda, ülkedeki kart sayısı 430,4 milyon adede ulaşmıştır.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***