Dışişleri Bakanlığı kaynakları Türkiye’nin, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki COP29 iklim zirvesine katılmak üzere yapacağı uçuş için Türk hava sahasını kullanma talebini reddettiğini doğruladı.
VOA Türkçe’ye bilgi veren yetkililer, İsrail makamlarının Herzog’un uçağının 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na giderken Türk hava sahasından geçmesi talebini ilettiğini ancak Türkiye’nin bu talebi reddettiğini söyledi.
İsrail Cumhurbaşkanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre Herzog, “güvenlik endişelerini” gerekçe göstererek konferansa katılma planını iptal etmişti.
Times of Israel’in Ynet haber sitesine dayandırdığı haberine göre, Azerbaycan’daki yetkililer ülkelerinin Herzog’un ziyareti için güvenli olmadığı iddiasını kabul etmedi ve iptalin gerçek nedeninin Türkiye’nin reddi olduğunu söyledi.
Haberde, Herzog’un COP29 iklim konferansına katılmak üzere planladığı Bakü ziyaretini, Türkiye’nin İsrail devlet uçağı Siyon Kanadı’nın (Wing of Zion) ülkesinin hava sahasından geçmesine izin vermemesi nedeniyle iptal ettiği bildirildi.
İsrailli yetkililer iptalin gerçekten de güvenlik gerekçelerinden kaynaklandığını, ancak hiçbir zaman Azerbaycan’da bir güvenlik sorunu olduğunu söylemediklerini belirtti.
İsrail’in müttefiki olan Azerbaycan’ın güneyinde İran bulunuyor ve İsrail’den Bakü’ye doğrudan bir uçuş için ya Suriye, Irak ve İran üzerinden ya da Akdeniz üzerinden Türkiye ve Gürcistan’dan geçmek gerekiyor.
Habere göre bir Azeri yetkili, İsrail ve Türkiye’nin “diplomatik kanallar aracılığıyla birkaç gün süren ancak sonuç vermeyen yoğun müzakereler” yürüttüğünü ve nihayetinde Ankara’nın hava sahasının kullanılmasına izin vermeyi reddettiğini söyledi.
Üç bakan ve onlarca yetkiliden oluşan İsrail heyetinin geri kalanı planlandığı gibi BM konferansına katılmak üzere 11 Kasım’da Azerbaycan’a ulaştığı kaydedildi. Ynet’in haberinde heyetin Bakü’ye Gürcistan üzerinden ticari uçuşlarla ulaştığı belirtildi.
Azerbaycan’ın İran’a yakınlığı nedeniyle delegasyonun sıkı güvenlik önlemleri altında olduğu belirtiliyor.
Son iki COP etkinliğinde olduğu gibi İsrail’in konferans kapsamında bir stantı var. Bu alanda Gazze’de Hamas terör örgütü tarafından tutulan İsrailli rehinelere odaklanan bir köşe de yer alıyor.
İsrailli bazı isimler bu alan dışındaki etkinliklere de katılıyor. Örneğin, Sürdürülebilir Kalkınma için Dinlerarası Merkez’in kurucusu ve direktörü Haham Yonatan Neril, bazı dinlerarası oturumlara katılacak.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geride bıraktığımız hafta ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da biraraya gelmişti.