DEM Partili üç belediyeye kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. DEM Parti Diyarbakır İl Örgütü nöbet eylemi başlatırken, eş genel başkanlar, Batman ve Mardin’in ardından, belediyesine kayyum atanan Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesini ziyaret etti.
Diyarbakır’da DEM Parti tarafından organize edilen nöbet eylemi, Kayapınar ilçesindeki Rojava Parkı’nda düzenlendi. Eyleme DEM Partili milletvekilleri, belediye eş başkanları ve vatandaşlar katıldı. Kayyumların kaldığı sürece devam etmesi planlanan eylem, alkış ve sloganlarla başladı.
Eyleme katılanlar Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Eylemci grup, çalınan şarkıların PKK propagandası içerdiği gerekçesiyle polis tarafından sık sık uyarıldı. Eylemci grubu çembere alan polis, uyarılar yapsa da gruba müdahale etmedi.
Eylemcilere hitaben bir konuşma yapan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıya dikkat çekti. Kentlerin kayyumlarla yönetilmesini istemediklerini dile getiren Kaya, “Bir yandan Sayın Öcalan’a çağrı yaparken diğer yandan uydurulmuş dosyalarla, mesnetsiz iddialarla, belediyelerimize kayyum atayan bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Biz seçtiğimiz belediye başkanlarımızın, encümenlerimizin halkla birlikte kentlerimizi yönetmesini istiyoruz. Devletin atadığı memurların gelip burada halkımızın kaynaklarını talan etmesine izin vermeyeceğiz. Biz bunun bir siyasi darbe olduğunu zaten biliyoruz. Artık bunun hukuki hiçbir tarafının olmadığını ne Anayasa’ya ne uluslararası sözleşmelere ne de bu ülkenin kanunlarına uygun olmadığını biliyoruz. Bu tam anlamıyla gerçekleştirilmiş bir siyasi darbedir” dedi.
DEM Partili Belediye Eş Başkanları: “Kayyum atanması ihtimalinden tedirgin değiliz”
Eylemin ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Belediye Eş Başkanları, yerlerine kayyum atanması ihtimalinden tedirgin olmadıklarını söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun, seçildikleri günden beri hükümet tarafından kayyumla tehdit edildiklerini belirtti.
Kayyumların kentin sorunlarına çözüm bulamadığını savunan Doğan Hatun, “Sekiz yıllık bir pratik var, iki döneme tekabül edecek bir pratik var ve bu pratik sonucunda kayyumun bir kentin sorununa çözüm olamayışı gerçekliği var. Kayyum herhangi bir bireyi suç işlediğinden kaynaklı görevden almak değil, bir toplumu terbiye etme, belediye hizmetlerinden yoksun bırakma, kentin temel sorunlarına çözüm aramama, çözümsüz bırakma, en adil yaşam hakkını elinden almaktır” dedi.
Kayyum atanmasından korkmadığını dile getiren Hatun, şunları söyledi: “Tedirginlik onlarda var, bizde değil. Biz halk iradesini tecelli ettirmeye çalışıyoruz. Halk bize kendi iradesini emanet etmiştir. Biz süremiz dolana kadar da biz de toplumun bu teveccühünü eksik kalan hizmetlerini tamamlama üzerine çalışacağız. Ama bu kolluğun tedirginliğini görüyorsunuz. Bırakın biz topluma hizmet edelim.”
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçe Belediyesi Eş Başkanı Adnan Örhan ise kayyum atanmasının zamanlamasına dikkat çekerek, “Aslında yer yer demokrasiden, insan haklarından bahsediliyorken, böylesi uygulamaların tamamen sözde kaldığını toplumun hepsi görüyor ve biliyor. Elbette iktidar hukuksuz bir şekilde bu belediyelere kayyum atıyor. Yüzlerce kez kayyım atansa emin olun halk yine döner, kendi iradesini seçer ve kendi seçtiklerinin belediye yönetmesini ister” diye konuştu.
2019 yılındaki yerel seçimlerde Bismil ilçesinde belediye eş başkanı olarak seçilen ancak daha sonra görevden alınarak yerine kayyum atanan Orhan Ayaz ise 2016 yılındaki kayyum atanmasından sonra 2019 yılındaki seçimlerde partisinin oylarını arttırdığını söyledi.
Ayaz, seçmenlerin tepkilerini sandıkta gösterdiğine vurgu yaparak, “Kayyum politikası 2016 yılından başlayıp şimdiye kadar zaten devam etmektedir. Eğer 2016’da bu kayyum politikası tutsaydı biz 2019 yerel seçimlerinde oyların çoğunluğunu almazdık. 2024 seçimlerde de büyük bir oy çoğunluğunu almazdık. Bu şunu gösteriyor; Her ne kadar kayyım politikasına devam ederlerse de halkımız bu konuda duyarlı, kendi iradesine sahip çıkıyor ve çıkmaya da devam edecektir. O yüzden kayyım politikası bence çökmüş, sandıkla kazanamayacağını öğrenen, gören AKP, MHP iktidarı kayyım politikasıyla devam etmektedir. Bu da bir çözüm değil. Çözüm olmayacağını da biz burada alanlara çıkarak zaten sesimizi gür bir şekilde de çıkararak söylüyoruz” diye konuştu.
DEM Parti yönetimi Halfeti’de
Bu arada kayyum atanan yerlere ziyaretini sürdüren DEM Parti yönetimi bugün Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesindeydi. Beraberlerinde seçimde ittifak yaptıkları partilerin temsilcileriyle birlikte Halfeti’ye gelen DEM Partililer, ilçe girişinden belediye binasına kadar yürüdü. Burada partililere hitaben bir konuşma yapan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, Kürtler’in çözüm istemediği algısı yaratılmak istendiğini savundu.
Bakırhan, “Sanki barışı onlar istiyor, sanki çözümü onlar istiyor da Kürtler istemiyormuş gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Kürtler 40 yıldır bu coğrafyada, bu ülkede demokrasi istiyor. Kürtler adalet istiyor, eşitlik istiyor. Bu sorun müzakere ve diyalogla çözülsün istiyor. Peki, diyalog ve müzakere istemeyenler kimdir? Halfeti’ye kayyım atayanlardır. Mardin’de üç dönemdir seçilen Ahmet Türk’ün yerine kayyım atayanlardır. Türkiye’de en yüksek oyla seçilen Batman Belediye Eş Başkanımız Gülistan Sönük’ün yerine kayyım atayanlardır.”
Daha sonra söz alan Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları ise son günlerde Cumhur İttifakı’nın sıkça gündeme getirdiği ‘el uzatma’ tartışmalarına değindi. İktidarı diğer elinde sopa bulunduğunu savunan Hatimoğulları, şöyle konuştu: “Bu iktidar, ‘Kürt sorununu çözelim’ dedi, iç barış diyerek el uzattı; ancak diğer elindeki sopayı başta Kürt halkı olmak üzere, bu ülkede yaşayan bütün halkların ve inançların tepesine indiriyor. Demokratları, aydınları, muhalifleri ve biat etmeyenleri yargı yoluyla, şu anda burada etrafımızı kuşattıkları gibi kollukla susturmak istiyorlar. Halfeti’yi polis işgali altına aldıkları gibi bütün toplumu böyle işgal etmek istiyorlar. Bunların Türkiye partisi oldukları yalandır, bunların iç barış dedikleri yalandır. İç barışı sağlamak isteyenler kayyım atamaz. İç barışı sağlamak isteyenler yurttaşın, Kürt’ün seçme ve seçilme hakkını elinden almaz. İç barışı sağlamak isteyenler Esenyurt’a kayyım atamaz.”
Kürt siyasetinin 45 yıl sonra ilk kez kazandığı belediye 153 gün sonra kayyum atandı
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde AK Parti’nin itirazı nedeniyle 3 Haziran’da yenilenen seçimi DEM Parti adayı Serhan Paydaş 10 bin 720 oy alarak kazandı. Böylece Kürt siyaseti, ilçede ilk kez 1979 yılında yakaladığı başarıyı 45 yıl sonra tekrarladı. Ancak Paydaş, sadece 153 gün görevde kalabildi.