Serbest Görüş Haber Merkezi
Filo kiralama sektörü, pahalı araç ve giderler yüzünden “fiyatlama” sıkıntısı yaşıyor. Ayvens Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “3 yıl önce kontrat yapan ve şu an yenilemek isteyene 10 katı fiyat söylüyoruz. Şok geçiriyorlar. Sektör olarak 2018’den sonra ikinci kırılma dönemini yaşıyoruz” dedi.
Oto filo kiralama sektörü, araç fiyatlarındaki artış ve giderlerin yükselmesi nedeniyle zor günler geçiriyor. Araç kiralama fiyatlarında zorluk yaşadıklarını ve belirsizliğin hakim olduğunu söyleyen Ayvens Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, sektörün, 2018’den sonra ikinci kırılmayı yaşadığını ifade etti.
Oktay, şunları söyledi:
“2024’te hafif bir küçülme var ilk 6 aylık dönemde. Çok pahalı ama pahalılığın sebebi belli. ÖTV, kur değişimleriyle arabalar pahalandı. 2 milyonluk bir arabayı alsanız, yüzde 40 ile fonlasanız zaten arabanın 800 bin lira yıllık faiz gideri var. Her ay 60-70 bin lira sadece arabanın faizini ödüyorsunuz. Dolayısıyla kiraların artmasının arkasındaki temel iki şey, arabaların pahalanması ve faizlerin yükselmesi. Tabi ki arabaların operasyonel giderleri de bununla beraber çok arttı. O yüzden 2018’de yaşadığımız şokun benzerini şu an yine yaşıyoruz. Çünkü müşterilerimiz 3 sene önce o düşük faiz ortamında, arabalar da çok pahalanmamıştı, aylık 3-4 bin liraya B-C segmenti bir araba kiralıyorlardı. Kontrat bitiyor yenileme fiyatı istiyorlar bizden, 10 katı fiyat söylüyoruz şimdi. Büyük bir şok yaşıyorlar ama bizim yaptığımız bir şey yok, maliyetler arttı. Dolayısıyla ikinci kırılmayı yaşıyoruz şu anda.”
“Keyifsiz bir yıl yaşıyoruz”
Pahalılığı kırmak için mevcut kontratları uzatmaya çalıştıklarını vurgulayan Ayvens Türkiye Genel Müdürü, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla 3 yıllık kontratı 4 yıllık yapmaya çalışıyoruz. İkinci el araba kiralamaya çalışıyoruz iyi durumdaki ikinci el araçları tekrar kiralayarak. Bu sıfır aracın yarattığı büyük sıçramayı yönetmeye çalışıyoruz müşterilerle beraber. Ama hani sektör için çok keyifli bir dönem değil bu dönem. Şirketlerin öngörmediği bir artış olduğu için de bütçelerinde para yok. Bu arada hiç kimse de konforundan vazgeçmiyor. Daha az donanımlı arabalara kaymamız lazım ama şirketlerin çoğu çalışanlara da bunu yaşatmak istemiyor. Dolayısıyla sektör çok keyifli bir döneminde değil, böyle gürül gürül büyüdüğümüz dönemde değiliz.”