WAN – SES Wan Şubesi sağlık alanında tasarruf edilemeyeceğine işaret ederek, “Daha özgür, sömürüsüz, demokratik, eşitlikçi bir dünya için mücadele ederken başka bir sağlık mümkündür” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Wan Şubesi “Sağlıkta dönüşüm programı” ve “yenidoğan çetesine” ilişkin Wan Aydın Perihan Alışveriş Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” pankartı açılırken “Ticarethane değil hastahane” sloganları atıldı. Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Wan Şubeler Platformu bileşenleri katıldı.
‘BAŞKA BİR SAĞLIK MÜMKÜN’
Açıklamayı yapan SES Wan Şubesi Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, “Kapitalist sağlık sitemlerine itiraz eden dünyadaki sağlık muhalefetinin biriktirdikleri, deneyimleri ve bizim biriktirdiklerimiz sonucu sağlıkta dönüşüm programının toplum yararına olmadığının farkındaydık. Çünkü her sınıfın-her iktidarın ancak kendi sağlığını korumak üzere bir program geliştirebileceğini, sağlıkta dönüşümün de asıl olarak sermaye ve egemenlerin bir planı olduğunu, egemenlerin de toplumu değil bir avuç zengini, halkı değil karı, sağlığı değil parayı hedeflediklerini biliyoruz. Mevcut sağlık sistemine eleştirilerimizi ifade ederken hep alternatifini de sunduk. Daha özgür, sömürüsüz, demokratik, eşitlikçi bir dünya için mücadele ederken ‘başka bir sağlık mümkündür’ ü sürekli olarak ifade ettik, mücadelesini verdik” dedi.
‘SAĞLIKTAN TASARRUF EDİLEMEZ’
Sağlık hizmetlerinin genel bütçeden karşılanması gerektiğini ve sağlıktan tasarruf edilemeyeceğini belirten Çolakoğlu, “Önce sağlık hizmetlerini ve finansmanını birbirinden ayırdılar. Hizmet ve finansmanın birlikte ve bütüncül ele alınması gerekirken, bu ayrım sağlık hizmetlerini ciddi anlamda farklılaştırmıştır. Toplumsal yarar yerine bireysellik öne çıkmış, aynı zamanda sağlık hizmetleri sigorta kurumunun ödeme kalemine göre yön değiştirmiştir. Performans uygulaması ile bu içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bizler sağlık hizmeti almak için ‘nüfus cüzdanı yeter’ dedik. Evet onlar da ‘T.C. kimlik numarası yeter’ dediler ama kimliğin yetmediği, kimliğin yanında para cüzdanı gerektiği herkes tarafında görüldü. Bu durum sağlık hizmet alımında kaçınmalara neden olmuş, sonuç olarak biriken sağlık sorunları kronikleşmiş ve özellikle salgın ve deprem sonrası riskli grupların sayısı arttırmıştır. Bu durumu bizzat sağlıkta uygulanan bu politikalar yarattı” şeklinde konuştu.
‘SAĞLIK KAR ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’
Sağlık emekçilerinin söylemlerinin dikkate alınmadığını ve sağlığı kar aracına dönüştürüldüğü için bugün bebeklerin özel hastane yoğun bakımlarında katledildiğine değinen Çolakoğlu, “Yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz. O hastanelerde çalışan suçsuz evine ekmek götüren emekçileri işsiz bırakamazsınız. Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da işsiz kalacak suça bulaşmamış emekçileri Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde görevlendireceksiniz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***