1945 yılında Hiroşima’ya atılan atom bombasından kurtulan 90 yaşındaki Nihon Hidankyo eşbaşkanı Sunao Tsuboi, 11 Nisan 2016 tarihinde Hiroşima’da düzenlenen bir basın toplantısında konuşuyor. Tsuboi 2021’de vefat etti.(Fotoğraf: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP)
2024 Nobel Barış Ödülü, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bir taban hareketi olan ‘Nihon Hidankyo’ adlı Japon gruba verildi. Grup, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalarla tanınıyor. Bir madalya, diploma ve 11 milyon İsveç kronundan (yaklaşık 1 milyon dolar) oluşan ödül, Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta Oslo’da düzenlenecek bir törenle verilecek.
Norveç Nobel Komitesi Başkanı Jorgen Watne Frydnes, ödülün gruba “nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklık yoluyla gösterdikleri” için verildiğini söyledi. Frydnes, örgütün “olağanüstü çabalarının” “nükleer tabunun yerleşmesine büyük katkı sağladığını” belirtti.
Nobel komitesi Nihon Hidankyo’nun binlerce tanığın ifadesine başvurarak, kamuoyuna çağrılar yaptı. Birleşmiş Milletler ve barış konferanslarına heyetler gönderen Nobel Komitesi, “dünyaya nükleer silahsızlanmaya duyulan acil ihtiyacı hatırlatmak için” yaptığı çalışmalara atıfta bulundu.
Alfred Nobel tarafından vasiyetinde belirtildiği üzere barış ödülü “uluslar arasındaki kardeşliğe” yapılan katkıları ödüllendiriyor. Ödülü kazananlar arasında barış müzakerelerine doğrudan katılanların yanı sıra; insan hakları, demokrasi, silahların kontrolü ve iklim eylemlerini teşvik etmek için çalışan bireyler ve gruplar da yer alıyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***