WAN – Necmiye Tekin, çocuk yaşlarda başlayan merakı üzerine keçe ile çeşitli sanat eserleri üretiyor.
Wan’da yaşayan Necmiye Tekin, çocuk yaşlarda başlayan merakını sanatla birleştirdi. Tekin, 8 yıldır kentte keçe (tatî/tahtî) ustalığı yapıyor. Tekin yaptığı tasarımla kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı tekrardan canlandırmayı amaçlıyor. Keçe denince sadece akla kepenek gelememesi gerektiğini belirten Tekin, yaptığı tasarımlarla keçenin birçok alanda ve şekilde değerlendirilebileceğini ortaya koyuyor. Keçeden şal, paspas, duvar için kilimler yapan Tekin, bu geleneğin bitmemesi için çabaladığını söyledi.
SICAĞI DA SOĞUĞU DA ENGELLİYOR
Eskiye dayanan geleneğin bitme aşamasında olduğunu belirten Tekin, “Keçe, neredeyse, artık yapılmayan ve unutulan bir sanat. Benim amacım ise tekrardan bu sanatı, kültürümüzü yeniden canlandırmak. Çünkü keçe o kadar muhteşem bir şey ki sıcağı sıcak, soğuğu soğuk tutar. Geçmiş yıllarda daha teknoloji hayatımıza girmeden önce yiyeceklerin bozulmaması için keçelerin içine konulurdu. Örnek vermek gerekirse çobanların giydiği kepenekler hem soğuktan korur hem de fazla sıcaktan korur” dedi.
KEÇE MERAKINI SANATLA BİRLEŞTİRDİ
Keçeye olan merakının çocukluk yıllarından itibaren başladığını dile getiren Tekin, “Çocukken köyde keçe yapan insanları izlerdim ve oradan bir merak sardı. 90’lı yıllarda gördüğüm bir yelek sadece keçeden yapılmış herhangi bir makine veya iğne değmemişti. Bunun üzerine daha çok araştırmalar yaparak İstanbul ve Ankara’da verilen kurslara katıldım. Kursları bitirdikten sonra Wan’a dönerek kendi kursumu açtım. Birçok kategoriden oluşan atkı, tablo, gömlek, halı benzeri çok şey yaptım. Keçe asla sentetik bir madde kabul etmez. Ürünün tamamen ipek olması gerekiyor. Bizler de keçe ve yünü karıştırıp terbiye ediyoruz. Bu iş hamur gibidir. Hamuru yoğurursun ne yapacağın nasıl şekil vereceğine sen karar verirsin. Neolitik dönemden beridir nasıl yapılıyorsa bizler de aynı şekilde yapıyoruz” dedi.
‘GELENEĞİMİZİ YENİDEN YAŞATMALIYIZ’
Bu geleneği yaşatmak isteyenlere kurslarda eğitim de veren Tekin, “Elimden geldiği kadar öğrenmek isteyen kadınlara öğretiyorum ki geleneğimiz kültürümüz yeniden canlansın. Günümüzde neredeyse her şey bizler için tehlike arz ediyor ve hastalıklar yaratıyor. Ama keçe günümüze dek devam etseydi herkes tarafından kullanılsaydı bu kadar çok hastalık ve rahatsızlıklar olmazdı. Çünkü herhangi kimyasal bir madde içermiyor. Hem insan dostu hem doğa dostu. Bu mesleği öğrenmek isteyen çok sayıda insan var. Özellikle üniversiteden başvuran birçok öğretmen var. Yine aynı zamanda 3 kızım var ve kızlarıma da öğrettim” diye konuştu.
Malzemeleri yurtdışından aldıklarını dile getiren Tekin, “Kendi yünlerimiz keçe için kullanışlı değil çünkü işlenmemiş. Tek temennimiz artık kendi yünümüzü kendimizin yapmasıdır. Bu gerçekleşirse insanlarımız artık yeniden bu kültürü yaşatmaya başlar” diye anlattı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***