Adnan Beci / AFP
Geçen haftadan bu yana Arnavutluk’taki kampta tutulan 12 sığınmacı, İtalyan mahkemesinin tutukluluklarına karşı verdiği kararın ardından bugün İtalya’ya iade edildi.
Geçtiğimiz günlerde, Bangladeş ve Mısır’dan 16 erkekten oluşan ilk sığınmacı grubu İtalya tarafından Arnavutluk’taki kampa gönderilmişti. Ancak Cuma günü Roma’daki bir mahkeme 12 göçmenin alıkonulmasını reddederek bu kişilerin ülkelerine – Bangladeş ve Mısır – geri gönderilemeyeceklerini çünkü bu ülkelerin yeterince güvenli olmadığını belirtti.
Arnavutluk ile 5 yıllık anlaşma yapan Meloni hükümeti, güvenli kabul ettiği 22 ülkeden gelen göçmenlerin sığınma taleplerini Arnavutluk’un Shengjin kentindeki kamplarda incelenmesini istiyordu. İtalya dışındaki bu kamplarda yürütülecek hızlı işlemlerin ardından, sığınma hakkına uygun görülmeyenlerin ülkelerine geri gönderilmesi planlanıyordu.
Planın ilk parçası olan 16 sığınmacıdan 4’ü yaşları ve sağlık durumları nedeniyle derhal İtalya’ya gönderilmişti. Geri kalan 12 sığınmacının İtalya’ya iade edilmesi ise mahkeme kararının ardından gerçekleşti.
İtalyan mahkemesi 12 sığınmacının gözaltı kararını bozarken Avrupa Adalet Divanı’nın ev sahibi ülkeler tarafından ‘güvenli’ kabul edilen menşe ülkelerle ilgili yakın tarihli bir kararına atıfta bulundu. Mahkeme, bu karar uyarınca 12 göçmenin Arnavutluk’ta gözaltında tutulma kriterlerini karşılamadığına ve İtalya’ya iade edilmeleri gerektiğine hükmetti.
Karar, yasadışı göçle mücadeleyi politikasının merkezine koyan Meloni hükümeti için yeni bir engel oluşturdu. İtalyan hükümeti, 22 ülkelik güvenli ülke listesini yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir.
2023’ün Kasım ayında Meloni ve Arnavut mevkidaşı Edi Rama tarafından imzalanan Roma ve Tiran arasındaki anlaşma beş yıl süreyle geçerli olacak ve İtalyan donanması ya da sahil güvenliği tarafından uluslararası sulardaki arama kurtarma bölgelerinde yakalanan yetişkin erkeklerle ilgili olacak. Ayrıca İtalyan hükümetinin belirlediği 22 güvenli ülke dışından gelen kişiler bu kamplara gönderilmeyecek.
18 yaşından küçükler, tıbbi bakıma muhtaç olanlar, işkence görmüş olanlar ve kadınlar Arnavutluk’a gönderme planının içerisinde yer almıyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***