Fransız çimento devi Lafarge ve şirketin dört eski yöneticisi, Suriye’deki faaliyetlerinde IŞİD ve Nusra Cephesi’ni finanse ettikleri gerekçesiyle yargılanacak.
Yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), Lafarge’ın Suriye’deki faaliyetleri kapsamındaki soruşturmaya ilişkin ortak açıklama yaptı.
Açıklamaya göre soruşturmadan sorumlu üç sorgu hakimi, Lafarge grubunun ve şirketin dört eski yöneticisinin, terör örgütünü finanse ettikleri ve terör örgütleri IŞİD ve Nusra Cephesi’yle her türlü finansal ve ticari ilişkiyi yasaklayan Avrupa Birliği’nin (AB) ambargosunu ihlal ettikleri suçlamalarıyla yargılanmasına karar verdi.
Ayrıca Fransız çimento şirketinin Suriye’deki faaliyetlerinde güvenlikten sorumlu iki eski çalışanı ve bir Suriyeli iş insanı da aynı dava kapsamında terör örgütünü finanse ettiği gerekçesiyle yargılanacak.
Sherpa ve ECCHR, sekiz yıldır devam eden soruşturmanın ardından aşılan bu yeni eşiği memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Ne olmuştu?
Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden olan Lafarge, Suriye’de Mart 2011’de başlayan savaşa rağmen faaliyetini sürdürmüştü.
IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014’ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı fakat şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için örgüte ödeme yaptığı, malzeme ve akaryakıt temin ettiği ortaya çıkmıştı.
ABD’li savcılara göre Lafarge’ın Suriye’deki kolu, ülkede çatışmalar şiddetlenirken çalışanlarının güvenliğini sağlamaları için IŞİD ve Nusra Cephesi’ne 5,92 milyon dolar ödedi.
2022’de Fransa’nın başkenti Paris’teki temyiz mahkemesi, Lafarge hakkında Suriye’de IŞİD’e finansman sağlayarak ‘insanlığa karşı suça ortak olduğu’ iddiasıyla soruşturma açılmasını onaylamıştı.
Aynı yıl şirket, ABD’de federal mahkemede anlaşma yoluna gitmiş ve ‘IŞİD’e yardım etme’ suçunu kabul ederek 777,78 milyon dolar ceza ödemeye razı olmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***