Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının yıldönümü nedeniyle DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yapmak istediği mitinge valilik tarafından günler önce yasaklandı.
Ancak yasağa rağmen mitingi yapmak isteyen iki partinin yöneticileri, Yenişehir ilçesindeki Yaşar Kemal Caddesi’nde toplandı.
Bölgeyi bariyerlerle kapatan polis, grupların biraraya gelmesine müsaade etmedi. Mitinge katılmak için başka illerden gelmek isteyenlere izin verilmedi.
Polis, valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek, miting alanına kimsenin alınmayacağını bildirdi. Buna rağmen her iki partinin milletvekili ve yöneticileri yürümekte ısrar etti.
Grupla polisin müzakereleri devam ederken çevre sokaklarda da toplananlar oldu. Gruplarla polis arasında sık sık gerginlik yaşandı.
Emniyet Müdürü Fatih Kaya’nın da katıldığı müzakerelerde milletvekillerinin tüm ısrarlarına rağmen mitinge müsaade edilmedi.
Bunun üzerine DEM Parti ve DBP basın açıklaması yaptı. Açıklama için toplanan gruplar sık sık Öcalan ve Selahattin Demirtaş lehine sloganlar attı.
Açıklamada ilk söz alan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Türkiye’de yaşanan tüm sorunların Kürt sorunundan kaynaklandığını savundu.
Kürt sorununun çözümü için yetkililerin Öcalan’la görüşmesini öneren Kılıçgün Uçar, “Bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Yeni bir anayasa yapacaksanız bunu neyin üzerine kuracaksınız? İnkarın üzerine mi, tecridin üzerine mi, yokluğun üzerine mi kuracaksınız? İç barıştan bahsediyorsunuz, toplumsal barıştan bahsediyorsunuz. Artık kapılar açılmalı fikirler konuşulmalı. Barış erdemdir, yüzleşmek erdemdir” dedi.
Bakırhan’dan TBMM’ye çağrı
Daha sonra söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise Türkiye’nin hem içeride hem dışarıda ciddi bir sıkışmışlık içinde olduğunu söyledi.
Toplumsal barışın adresinin İmralı ve TBMM olduğunu savunan Bakırhan, “Türkiye’nin toplumsal bir barışa ihtiyacı var. Toplumsal barışın sağlanmasının da bir adresi İmralı’dır, diğer adresi de Ankara’da TBMM’dir. İmralı kapılarını açın” dedi.
Bakırhan, “Buradan meclise de sesleniyoruz. Meclis bu sorunu bir güvenlik sorunu olarak artık değerlendiremez” diye konuştu.
Bakırhan ve polis müdürü arasında hitap tartışması
Bakırhan, konuşması sırasında sık sık Öcalan’ın adını söyleyince bir polis müdürü tarafından uyarıldı. Bunun üzerine Bakırhan, “Türkiye barışı bir devlet memurunun Eş Genel Başkanımızın konuşmasına müdahale etmesiyle sağlanamaz” dedi.
Bunun üzerine polis müdürü de “Eş genel başkanın memur diye ifade ettiği kişi kolluk görevlisi. Burada kamunun zor kullanması görevine ilişkin tüm uyarıları yaparız. Bunun dışında hiçbir şekilde müdahil olmak istemiyoruz” ifadesini kullandı.
Konuşmasına devam eden Bakırhan, “Lütfen araya girmeyin, devlet memuru küçük bir şey değil. Kolluk ondan çok üstün değil. Ben size cevap vermeyeceğim. Ortamı provoke etmeyin” dedi.
Tekrar söz alan polis müdürü “Sizin devlet memuru diye aşağıladığınız kişi, kamu görevini, en üstün görevi yapıyor” şeklinde konuştu. Atışma Bakırhan’ın konuşmasını sürdürmesiyle son buldu.
Basın açıklamasına Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da katıldı. VOA Türkçe’ye konuşan Öcalan, kardeşiyle dört yıldır görüşmediğini söyledi.
Valilik: “Altı kişi gözaltına alındı”
Basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruplara polis müdahale ederek bazı eylemcileri gözaltına aldı.
Valilik altı kişinin gözaltına alındığını belirterek, milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.
“Valiliğimizin yasaklama kararına uymayarak ilimiz Ofis bölgesinde eylem yapan ve sayıları toplam 1500 civarında olan kişilerden, terör örgütü propagandası yaptığı tespit edilen 6 şüpheli gözaltına alınarak haklarında adli işlem başlatılmıştır. Ayrıca yukarıda belirtilen eylem sırasında yapılan basın açıklamalarında konusu suç teşkil eden ifadeler kullanan, ancak yasama dokunulmazlığı bulunan kişiler hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur” denilen açıklamada, eylem süresince konusu suç teşkil eden faaliyette bulunan diğer kişilerin tespiti çalışmasının sürdüğü kaydedildi.