Artı Gerçek – Daha önce tahta kurusu tespit edilen, yoğun bakım servisinde çalışan sağlıkçılara uyuz tanısı konan 250 yatak kapasiteli Konya Ereğli Devlet Hastanesi bu kez de radyasyon tartışması ile gündemde. Hastanenin ameliyat odalarının yalnızca bir tanesinde radyasyonu engelleyen kurşun kaplama bulunduğu, diğer odalarda bu önlemin alınmadığı ileri sürüldü.
İddiaya göre, oda yetersizliği nedeniyle radyasyonlu görüntüleme işlemleri önlem alınmayan odalarda da yapılıyor. Söz konusu durumun, iş sağlığı ve güvenliği raporlarına da yansıdığı belirtildi. Cumhuriyet gazetesinden Cengiz Karagöz’ün ulaştığı tutanakta, koruyucu olmayan odalarda da vaka alındığı tespiti yapılırken “Hasta ve çalışan maruziyeti söz konusudur” denildi.
‘ÇALIŞANLARIN KİŞİSEL DOZİMETRESİ DE YOK’
Tutanakta şu ifadeler kullanıldı:
“Ameliyathanede, ortopedi ve üroloji vakalarına ihtiyaç halinde diğer bölümlerde görüntüleme amaçlı C kollu skopi cihazı (Anında görüntü elde edilmesini sağlayan bir röntgen cihazı) kullanılmaktadır.
Beş odalı ameliyathane biriminde yalnızca bir odanın kurşun kaplaması mevcuttur. Odanın müsait olmaması gibi nedenlerde koruyucu olmayan odalarda vaka alınmaktadır. Hasta ve çalışan maruziyeti söz konusudur.
Ayrıca bu tip radyasyon ortamında çalışan hemşire ve personelin kişisel dozimetreleri (Tüm radyasyon uygulama işlemlerinde doz ve doz hızının belirlenmesi amacıyla kullanılan cihaz) bulunmamaktadır.”
Radyasyona maruz kalmanın iş güvenliği ve halk sağlığı açısından tehditleri bilinirken, hastanede koruyucu önlükler bulunmasına rağmen bu koruyucu ekipmanın denetiminin yapılmadığı ve yeterli sayıda olmadığı da ileri sürüldü. (Kaynak)
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***