Serbest Görüş Haber Merkezi
CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Filistin üzerinden İsrail ile sürdürülen ticari faaliyetler hakkında şüphelerini dile getirdi ve bu konuda Ticaret Bakanı Ömer Bolat‘a sorular yöneltti.
“Yıkımın ve kaosun sürdüğü bir yerde bu faaliyetin gerçekleşmesi inandırıcı değil”
Deniz Yücel, geçen yılın ilk dokuz ayında Filistin ile yapılan 587 bin dolarlık çelik ihracatının bu yıl 86 milyon 790 bin dolara fırlamasının ardından, “Filistin üzerinden İsrail ile ticaret devam mı ediyor?” sorusunu gündeme getirdi. Yücel, bu artışın, Filistin’in içinde bulunduğu zor durumla çeliştiğini vurgulayarak, “Filistin savaş koşullarında iken bu kadar ürün nasıl ihraç edebiliyor? Bize demir-çelik ihracatı yapıldığı söyleniyor, ama bu nasıl mümkün olabilir? Yıkımın ve kaosun sürdüğü bir yerden bu tür bir ticari faaliyetin gerçekleşmesi inandırıcı değil.” şeklinde konuştu.
“AKP, çifte standart uyguluyor”
Yücel, ayrıca AKP’nin İsrail ile olan ticari ilişkilerine dair eleştirilerini sürdürdü: “AKP, Gazze’deki zulmü göz ardı ederek, savaş koşullarında bile İsrail ile olan ticari ilişkilerini sürdürüyor. Türkiye’den İsrail’e gönderilen gemi sayısının artması ve bu gemilerin Filistin üzerinden rotalandırılması iddiaları, AKP’nin çifte standart uyguladığını gösteriyor. Ticaret Bakanlığı’nın bu durumu açıklığa kavuşturması gerekiyor.”
AKP’nin dış politika anlayışı
CHP sözcüsü, Türkiye’nin Filistin’deki insani krize rağmen demir ve çelik gibi ürünlerin ihracatının artışına işaret ederek, bu durumun hem insani hem de ticari açıdan soru işaretleri barındırdığını ifade etti. BirGün’ün aktardığına göre, Yücel, AKP’nin uluslararası ilişkilerdeki tutumunu eleştirirken, “Bu iki yüzlülük, AKP’nin dış politikada izlediği pragmatik yaklaşımın bir göstergesidir.” dedi.
Deniz Yücel, Bakan Bolat’a şu soruları yöneltti;
1) Türkiye ve İsrail arasında ticaret devam etmekte midir?
2) İsrail’in açıkladığı Türkiye’yle dış ticaret verileri ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı ihracat/ithalat verileri arasındaki farkın nedeni nedir?
3) Şiddetli bombardıman altında hayatta kalmaya çalışan, açlıkla mücadele eden Filistinlilere 9 ayda 86 milyon ABD Doları değerinde çelik satıldığı doğru mudur?
4) İsrail ordusunun demir-çelik gereksinimini Türk şirketlerinden karşıladığı iddiası doğru mudur?
5) İsrail’in ihtiyaç duyduğu ve Azerbaycan’dan gelen petrolün Türkiye üzerinden nakledildiği, bunun karşılığında Türkiye’nin varil başına komisyon aldığı doğru mudur?
6) Türkiye’den hareket eden gemilere önce gümrükte Filistin bayrağı asıldığı ya da teslim adresi olarak Filistin yazıldığı sonra da limanda ticari malların İsrailli yetkililere teslim edildiği iddiası ile ilgili olarak Bakanlığınızca şimdiye kadar neden bir açıklama yapılmamıştır?
7) Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’li siyasetçiler Netanyahu için “katil”, “soykırımcı”, “yeni Hitler, “Yahudi Nazi”’ gibi ifadeler kullanırken, Türkiye’de yatırım yapan yabancı şirketlere yönelik provokatif eylemler ve boykot kampanyaları engellenmezken, Gazze’de çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere siviller bombalar altında yaşam savaşı verirken, iktidarınızın İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair iddialar karşısındaki sessizliğinin sebebi nedir?