İSTANBUL – ÇHD’li Avukatlar Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ile Seda Şaraldı, duruşmayı takip etmeye gelen avukatların salona alınmaması üzerine savunma vermedi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkez Yöneticisi Avukat Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ile ÇHD üyesi Avukat Seda Şaraldı’nın tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Örgüte üye olmak” iddiasıyla yargılanan Kozağaçlı ve Şaraldı’nın duruşmasına, çok sayıda hak ve hukuk örgütlerinden kişiler katıldı. Mahkeme, Kozağaçlı ve Şaraldı’yı iki farklı dosya kapsamında yargılanmasını kararlaştırdı.
İlk olarak Kozağaçlı duruşma salonuna getirildi. Kozağaçlı, avukatlarının salona alınmadığı ve yargılamanın aleniyetinin sağlanmaması nedeniyle tüm avukatların içeri alınmadığı sürece savunmasını yapmayacağını söyledi. Bunun üzerine salonda bulunan çok sayıda avukat da mahkemeyi protesto ederek salonu terk etti.
Kozağaçlı’nın savunma yapmamasının üzerine mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 6 Aralık tarihine erteledi.
ŞARALDI’NIN DURUŞMASI
Öğleden sonra ise Şaraldı’nın duruşması görüldü.
Şaraldı, duruşmada ilk olarak salonun yetersiz olduğunu belirterek, “Kapıları kapattırdınız, bu kapının arkasında bu duruşmayı izlemek için gelen insanlar var. Onların burada bulunmaları bizim adil yargılanma hakkımız için çok önemli. Onları biz çağırdık ama gördükleri tek şey kapalı bir kapı. Daha büyük salon tahsis edilebilirdi. Çevik kuvvetin salondan çıkarılmasını meslektaşlarımın alınmasını istiyorum” dedi. Şaraldı, “Dosyada bir gizli tanık var ama nerede bu tanık? Neden gizli tanığı hazır etmediniz? Ben bu heyetin yargılama yapmaya niyeti olduğuna inanabilir miyim” diye sordu.
SAVUNMA VERMEDİ
Şaraldı’nın sorularına karşılık mahkeme başkanı birkaç kere, “Savunma yapacak mısınız” diye sordu. Şaraldı, “Eğer gerçekten adil yargılanma hakkının şartları sağlanacaksa, aleni bir duruşma yapılacaksa savunma yaparım. Anayasa ile korunmuş haklarımın sağlandığı bir duruşma düzeninde savunma yapacağım. Bu aşamada sorgu vermek mümkün değil” dedi.
Mahkeme başkanı buna karşılık, “Duruşma düzenimiz bu şekilde. Mevcut haliyle devam edeceğiz” şeklinde yanıt verdi. Ardından söz alan Şaraldı, “Bu tiyatronun bir parçası olmadığımız için sorgu vermiyorum” diye konuştu.
Şaraldı’nın konuşmasının ardından avukatlar duruşma salonunu terk etti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Şaraldı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, Şaraldı hakkında iddialarda bulunan gizli tanığın dinlenilmesi gerektiğini kararlaştırarak, duruşmayı 11 Aralık tarihine erteledi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***