Birleşmiş Milletler, karbon emisyonlarını sınırlandırmaya yönelik hazırlanan ulusal planların bu yüzyılda ısınmayı 1,5 santigrat derecenin altında tutmak için yeterli olmadığını söyledi.
BM analizine göre, küresel ısınmaya neden olan sera gazları son 20 yılda yüzde 11’in üzerinde arttı. Araştırmacılar ayrıca ormanların karbon emme kabiliyetlerini kaybetmesinden ve bunun da atmosferdeki rekor seviyedeki ısınma gazına katkıda bulunmasından endişe ediyor.
Birleşmiş Milletler kuruluşu BM İklim Değişikliği, 200’e yakın ülke tarafından sunulan karbon azaltma planları üzerinde bir analiz gerçekleştirdi.
Planlar incelendiğinde, emisyonların 2030 yılına kadar 2019’a kıyasla sadece yüzde 2,6 oranında düşeceğini gösteriyor. Bu, bilim insanlarının 2050 yılına kadar dünyayı net sıfır karbon yolunda tutmak için 2030’a kadar ihtiyaç duyulacağını söylediği yüzde 43’lük azalmanın çok altında.
BM İklim Değişikliği Genel Sekreteri Simon Stiell, “Raporun bulguları çarpıcı ama şaşırtıcı değil” dedi. BM, ülkelerin önümüzdeki yılın bahar aylarına kadar yeni ve daha güçlü planlar sunmalarının beklendiğini belirtiyor. Dünya liderleri önümüzdeki ay Azerbaycan’da düzenlenecek BM iklim konferansı COP29’da bir araya gelecek.
Öte yandan, Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), dünyanın iklim değişikliğini ele alış biçimine ilişkin endişelere ek olarak, sera gazı konsantrasyonlarının 2023 yılında rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.
Geçen yılki artış, Kanada’daki rekor yangınlar ve El Niño hava olayının başlaması nedeniyle önceki 12 aydan daha yüksekti ve fosil yakıtlardan devam eden emisyonlara katkıda bulundu.
DMÖ, Dünya’nın atmosferde benzer bir karbon konsantrasyonuna en son 3-5 milyon yıl önce, ortalama sıcaklıkların şimdikinden 2-3 derece daha sıcak ve deniz seviyelerinin 10-20 metre daha yüksek olduğu dönemde tanık olduğunu söylüyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***