2024 Nobel Ekonomi Ödülü Türkiye kökenli Amerikalı Daron Acemoğlu ve çalışma arkadaşları Simon Johnson ve James Robinson’a verildi.
Ödül, “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediğine dair çalışmalar” yürüten 3 akademisyene verildi.
BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Daron Acemoglu, Simon Johnson and James A. Robinson “for studies of how institutions are formed and affect prosperity.”… pic.twitter.com/tuwIIgk393
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024
Ekonomi Bilimleri Ödülü Komitesi Başkanı Jakob Svensson yaptığı açıklamada, “Ülkeler arasındaki büyük gelir farklılıklarını azaltmak çağımızın en büyük zorluklarından biri” dedi. Svensson, “Ödül sahipleri bunu başarmak için toplumsal kurumların önemini ortaya koydular” diye ekledi.
57 yaşındaki Acemoğlu ve 61 yaşındaki Johnson Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) profesör. 64 yaşındaki Robinson ise Chicago Üniversitesi’nde profesör.
Jüri, ödül sahiplerinin toplumsal kurumların bazı ülkelerin neden başarılı olurken diğerlerinin olamadığını açıklamada nasıl bir rol oynadığını aydınlatan çalışmalarının altını çizdi.
Yapılan açıklamada, “Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların önemini ortaya koydular. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkı sömüren kurumların bulunduğu toplumlarda büyüme ya da daha iyiye doğru değişim gerçekleşmez. Ödül sahiplerinin araştırmaları bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor.” ifadelerine yer verildi.
Acemoğlu, Robinson ve Johnson yaptıkları araştırmalarda bazı devletlerin neden diğerlerinden daha çok geliştiğini ve buna hangi faktörlerin yol açtığını araştırdı. Üçlü tarafından yazılan “Uzun Dönem Büyümenin Temel Nedeni Olarak Kurumlar” başlıklı çalışmada, ülkeler arasındaki ekonomik büyüme ve refah farklılıklarının temel nedeni olarak ekonomik kurumların önemini tartışılmıştı. Ünlü araştırmacılar, coğrafya veya kültürden ziyade ekonomik kurumlardaki farklılıkların uluslar arasındaki gelir eşitsizliklerinin başlıca nedeni olduğunu savunmuştu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***