Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi büyük platformları bünyesinde bulunduran dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan META, her sene yapılan ve yeni ürün tanıtımlarını gerçekleştirdiği Connect etkinliğinde, Apple’ın “ağır ve hantal” olarak nitelendirilen Vision Pro’suna karşı çok daha hafif ve normal gözlük boyutlarında prototiğini ürettiği “Orion” isimli AR gözlüğünü tanıttı. Etkinlikte aynı zamanda Meta’nın yeni yapay zeka bileşeni Meta AI ve mevcut ürünlerinde yaptıkları yenilikler de anlatıldı.
Orion, en büyük rakipleri olan Apple Vision Pro ve Microsoft Hololens ile kıyaslandığında daha hafif ve şık bir tasarım sunuyor. Öne çıkan özelliği ise, hologramların gözlük çerçevesi üzerine yansıtılması ve dijital içeriklerin fiziksel dünyayla kusursuz bir şekilde birleştirilmesi. Bu teknoloji, kullanıcıların çevrelerindeki nesnelerle etkileşime geçebilmesini sağlarken, hem iş hem de eğlence amaçlı kullanımlar için özgün bir deneyim sunuyor.
Meta, iç ve dış mekan kullanımları için tasarlanan bu yeni oyuncağıyla, fiziksel dünya ile dijital dünyayı bütünleştiren yeni bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor.
Holografik Ekran ve şimdiye kadar sunulan en yüksek görüş alanı
Orion, çerçevelerinin içine entegre edilmiş holografik ekranlar ile donatıldı. Bu teknoloji, dijital içerikleri gerçek dünyayla birleştirerek kullanıcıya benzersiz bir görsel deneyim sunuyor. Meta’nın etkinlikteki ifadelerine göre Orion, mevcut AR gözlükleri arasında şimdiye kadar elde edilen en geniş görüş alanını sunuyor. Gözlük, kullanıcıların çevrelerindeki diğer kişilerin yüzlerini görebilmesini ve hatta sosyal medya kullanıcılarının sanal avatarlarını oluşturma kabiliyetine sahip. Bu özellik, mevcut karma gerçeklik gözlüklerinden ayrılmasını sağlıyor.
El ve bilet hareketleri ile yönlendirilebiliyor
Orion üzerinde, Meta’nın daha önce satın aldığı CTRL-Labs’ın geliştirdiği sinirsel arayüz teknolojisi kullanılıyor. Gözlük, kullanıcıların el hareketlerini ve bilek kaslarını algılayabilen bir bileklik ile eşleşerek daha doğal ve zahmetsiz bir etkileşim sağlıyor. Ayrıca, yapay zeka bileşeni Meta AI ile tam uyumlulukla çalışarak kullanıcıların iş ve eğlence deneyimlerini daha basit hale getiriyor.
Rakiplerine göre daha yüksek pil ömrü, herhangi bir cihaza bağlı kalmadan çalışabilme, 100gr’dan hafif ağırlığı ve normal bir gözlük boyutlarında olması, Meta’nın “zaman makinası” iddasını destekler nitelikte.
Halen prototip aşamasında olan cihaz, yalnızca Meta çalışanları ve sınırlı sayıda teknoloji editörü tarafından test edilebiliyor.
Geleceğin dijital deneyimlerinin kapısını aralayan bir zaman makinesi
Meta, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojilerine yönelik yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Orion, şirketin bu alandaki uzun vadeli vizyonunun bir parçası olarak, dijital ve fiziksel dünya arasındaki sınırları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Mark Zuckerberg, Orion’u “geleceğin dijital deneyimlerinin kapısını aralayan bir zaman makinesi” olarak nitelendiriyor. Ayrıca Zuckerberg, şirketin bu teknolojiyi geliştirme konusunda aceleci olmadığını ve son tüketiciye ulaşmak için biraz daha zamanı olduğunu belirtti. Meta, Orion’un gelişimini sürdürmek ve mevcut piyasadaki sanal gerçeklik veya arttırılmış gerçeklik cihazlarının maliyetlerini düşürmek için çalışmalarına devam edileceğini açıkladı.
Yatırımcının ilgisini çekti
Meta’nın etkinlikte tanıttığı Orion, Meta AI ve diğer AR/VR girişimleri, hisse fiyatlarında hızlı bir artışa yol açtı. JMP Securities, Meta hisselerinin fiyat hedefini önceki hedef olan 550 dolardan 635 dolara yükselterek “Piyasa Performansı Üstü” notunu korudu. Etkinliklte geçmiş dönemde çok fazla ilgi gören ve şirketin isminin değişmesine yol açan Metaverse’ten pek bahsedilmedi ama Orion’un getirdiği yenilikler, şirketin donanım alanında büyük adımlar atarak Metaverse odaklı bir teknoloji devine dönüşme konusunda kararlı olduğunun göstergesi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***