Twitter şeffaflık raporuna göre Türkiye, Twitter’dan en çok içerik kaldırma talebinde bulunan ülkeler arasında dünya ikincisi. İlk sırada ise Japonya yer alıyor. FreeWeb Turkey’den Armazan Tezel’in haberine göre ayrıca veriler, Musk’ın Twitter’ının, Musk’tan önceki döneme kıyasla hükümetlerden gelen kaldırma taleplerine daha çok boyun eğdiğini gösteriyor.
Twitter, 1 Nisan 2022’de Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra ilk şeffaflık raporunu çarşamba günü yayımladı. Twitter Topluluk Kuralları’nı ihlal eden hesap ve paylaşımlar ile hükümetlerden alınan bilgi ve kaldırma taleplerine dair verilerin yer aldığı rapor, 2024’ün ilk altı ayını kapsıyor.
Rapora göre Twitter, Ocak-Haziran 2024 döneminde 5 milyon 296 bin 870 Twitter hesabını kapattı. Platformun kaldırdığı tweet sayısı ise 10 milyon 675 bin 980 olarak belirtildi. Raporda, hesapların kapatılması ile tweetlerin kaldırılmasının gerekçesi “Twitter Topluluk Kurallar ihlali” olarak belirtildi.
Çocuk istismarı ve nefret söylemi
Twitter, bunun yanı sıra kapatılan hesaplar ile kapatılan tweetlerin spesifik olarak ne tür ihlallere sebep olduğunu da belirtti. Buna göre en çok çocuk güvenliğini tehlikeye atacak içerikler üreten hesaplar kapatıldı. Bu yönde paylaşım yapıp da kapatılan hesap sayısı 2 milyon 781 bin 634 oldu.
Kaldırılan tweetlere bakıldığındaysa ilk sırada nefret söylemi üreten ve/veya yayan tweetler yer aldı. Bu gerekçeyle kaldırılan tweet sayısı 4 milyon 950 bin 321 olarak belirtildi.
Raporda, 2024’ün ilk altı ayında adli ve idari makamlardan gelen hesap kapatma ve/veya içerik kaldırma talepleri ile bilgi alma taleplerine dair verilere de yer verildi. Buna göre Japonya, 46 bin 648 taleple en çok kaldırma talebinde bulunan ülke oldu. Twitter, bu taleplerin 36 bin 731’ini yerine getirdiğini belirtti.
Japonya’nın ardından gelen Türkiye, 9 bin 364 taleple en çok kaldırma talebinde bulunan ikinci ülke oldu. Twitter, bu taleplerin 6 bin 332’sini yerine getirdi. Türkiye’nin ardından ise Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Güney Kore ve Japonya dışındaki ülkelerin tümünü işaret eden “Diğer” geldi.
Buna göre AB ülkeleri Güney Kore ve Japonya haricindeki ülkeler, yılın ilk altı ayında Twitter’dan 8 bin 345 kaldırma talebinde bulundu. Twitter bu taleplerin 2 bin 163’ünü yerine getirdi. 5 bin 889 taleple Güney Kore dördüncü sırada yer alırken beşinci sıradaysa 2 bin 458 taleple AB ülkeleri yer aldı.
Musk’ın Twitter’ı hükümetlere boyun eğiyor
Raporda paylaşılan veriler, Musk satın almadan önce Twitter’ın yayımladığı son rapora (Temmuz-Aralık 2021) kıyasla Twitter’ın hükümet taleplerine boyun eğdiğini gösteriyor. 2021 raporunda Twitter, 67 ülkeden 11 bin 460 bilgi talebi aldığını ve bunların yüzde 40.2’sine uyduğunu belirtmişti.
Yayımladığı son raporda ise Twitter, 2024’te 72 bin 703 kaldırma, 18 bin 737 de bilgi talebi aldığını belirtirken bilgi taleplerinin yüzde 52’sini, kaldırma taleplerinin de yüzde 71’sini kabul ettiğini belirtti.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***