Pennsylvania eyaletinin Philadelphia şehri, ABD demokrasisinin beşiği kabul ediliyor. Zira şehir, ABD’nin kurucu atalarının biraraya gelerek önce 1776’da bağımsızlık bildirgesini, sonra 1787’de de anayasayı imzaladığı Independence Hall’a yani ilk eyalet meclisi binasına evsahipliği yapıyor.
Binanın bulunduğu ulusal bağımsızlık parkının diğer ucunda 2003’te açılan Anayasa Merkezi var. Ancak nispeten genç sayılan bu enstitü, bugün eski Başkan Donald Trump ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i ilk defa yüz yüze getirerek tarihe geçecek.
İki başkan adayı, 5 Kasım’daki seçimler öncesi ilk ve belki de son defa, televizyonda canlı yayınlanacak bir tartışma programı ile kozlarını paylaşacak.
Adayların karşılıklı kürsülerde politikalarını ortaya koyması, ya da koyamaması, seçimin gidişatını değiştirebilir. Başkan Joe Biden’ın 27 Haziran’da Trump karşısında zayıf olarak değerlendirilen tartışma performansı, Demokrat Parti’nin adayının değişmesinin yolunu açmıştı.
Münazaraya evsahipliği yapacak olan ABC News kanalının açıkladığı kurallara göre, salonda canlı izleyici olmayacak ve konuşma sırası kendilerine gelmeyen adayların mikrofonu kapatılacak. Bu kurallar, 90 dakika boyunca izleyicilerin ne duyacağını etkileyecek.
İzleyici olmadan yapılacak münazarada iki reklam arası olması bekleniyor; ancak bu aralarda kampanya personelinin adaylarla iletişimine izin verilmeyecek.
ABC, münazara sırasında adayların soruları yanıtlamak ve çürütmek için iki dakikalarının olacağını ve takip, açıklama ya da yanıtlar için de bir dakika daha süre verileceğini belirtti. Sahnede hiçbir aksesuar ya da önceden yazılmış notlara izin verilmeyecek.
Harris ve Trump, açış konuşmaları yapmayacak, kapanış konuşmaları için iki dakikaları olacak.
Kritik eyalet Pennsylvania
ABD’de başkanın, ulusal oy çoğunluğuna göre değil, Seçiciler Kurulu sistemiyle seçilmesi, seçimin çok yakın geçtiği çekişmeli eyaletlerdeki sonucu daha kritik hale getiriyor. Zira başkanlık seçimi, halk oylaması gibi görünse de aslında 50 eyalette yapılan seçimlerin birleştiği bir sistem.
Bir eyalette oyların çoğunu alan aday genellikle o eyaletin Seçiciler Kurulu’nun sahip olduğu oyların tümünü kazanıyor. Amaç Seçiciler Kurulu’nun 538 oyunun salt çoğunluğu olan 270 oya ulaşmaya yetecek sayıda eyalet kazanmak. Ancak eyalet nüfusu ne kadar çoksa, Seçiciler Kurulu’ndaki oyu da o kadar fazla.
2016 seçimlerinde Demokrat Partili Hillary Clinton’ın ülke genelinde yaklaşık 3 milyon oy fazlası vardı. Ancak Cumhuriyetçi Partili Donald Trump, Seçiciler Kurulu’nu 70 oy farkla kazandı. 2020 seçimlerinde de Biden birkaç kilit eyaleti az farkla ele geçirerek Seçiciler Kurulu’nu toplamda 306-232’lik bir farkla kazandı.
Bu eyaletlerden biri de Biden’ın sadece sadece 80 bin oy farkıyla kazandığı Pennsylvania’ydı. Seçim sistemine göre Pennsylvania’nın bu yıl 19 seçiciler oyu var ve 1948’den bu yana hiçbir Demokrat Pennsylvania olmadan Beyaz Saray’ı kazanamadı.
Demokratlar’a göre Harris’in eyaletin en büyük şehri olan ve siyahların ırk olarak en büyük grubu oluşturduğu Philadelphia’da ve banliyölerinde ciddi farkla kazanması, Trump’ın Pennsylvania’nın kırsal ve küçük kasabalarındaki beyaz seçmenler arasında sağladığı büyük farkın azaltılması için kritik rol oynayacak.
Bir zamanlar eyaletin başkenti olan Philadelphia, Demokratlar’ın kalesi olarak bilinse de 2020 seçimlerine katılım oranının yüzde 68’le sınırlı kalması, eyaleti hangi adayın kazanacağı açısından büyük bir fark yaratmadı.
Anketlerde durum ne?
ABD’de eyalet bazında ve ülke çapında neredeyse her gün seçimlerle ilgili yeni kamuoyu araştırmaları açıklanıyor. Ulusal çapta, anketlerin hata payları ile bakıldığında, Trump ve Harris yarışı başa baş götürüyor.
New York Times gazetesi ve Siena Üniversitesi’nin ortak anketine göre Trump yüzde 48 oyla, Harris’e karşı sadece bir puan önde. Anket, seçmenlerin Harris hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyduklarını düşünürken, Trump hakkındaki fikirlerinin büyük ölçüde sabit olduğunu da ortaya koyuyor.
Ankette, seçmenlerin %28’i Demokrat aday hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını söylerken, Trump için aynı şeyi söyleyenlerin oranı sadece %9.
İzleyici olmadan yapılacak münazarayı, basın mensupları kendileri için ayrılan ayrı bir salonda takip edecek.
Economist dergisinin, anket şirketi YouGov ile yaptığı ankette ise kayıtlı seçmenler arasında Demokrat aday küçük bir avantaja sahip. Harris yüzde 47 destek alırken Trump yüzde 45 ile anketin hata payı dahilinde bir fark elde etti.
Ancak bu ankete göre Harris, 45 yaş ve altındaki yetişkinler arasında Trump’a karşı yüzde 34’e yüzde 56 oranla 22 puanlık bir üstünlüğe sahip. Genç seçmenler arasında geride kalan Trump, 65 yaş ve üzeri kayıtlı seçmenler arasında Harris’in yüzde 39’luk desteğine karşılık yüzde 56’lık destekle önde.
Ankete göre eski başkan bağımsızlar arasında yüzde 46 destek alırken Harris yüzde 37 destek aldı.
ABD’de bazı eyaletlerde erken oy verme işlemi başladı. Tartışma programı ise, Pennsylvania’da 16 Eylül’de başlayacak erken oy verme döneminden sadece 6 gün önce yapılacak.
Geçen hafta yapılan CBS News anketi ve bugüne kadarki anket ortalamalarına göre eyalette, Trump ve Harris berabere. (VOA TÜRKÇE)
Tartışma programının düzenleneceği Ulusal Anayasa Merkezi’nin etrafı demir bariyerlerle kapatıldı.
Merkez içinde hazırlıklar içeride ve dışarıda sürüyor. Harris’in İsrail’i desteklemeye devam etmesine kızan Filistin yanlısı gruplar gösteri yapmayı planlarken polis protestolara hazırlanıyor.
Yerel, eyalet ve federal yetkililerin birlikte çalıştığı yoğun bir güvenlik ağı oluşturulmaya başlandı. Philadelphia Belediyesi, Anayasa Merkezi etrafındaki bazı sokakları kapatmaya başladı. Şehrin acil durum operasyon merkezi Salı günü aktif hale getirilecek.
Bu arada, şehrin birçok bar ve üniversitesi dev ekranlarda tartışma programını izlemek için etkinlikler planlıyor. Harris’in münazara bittikten sonra, bu etkinliklerden üst düzey Demokratlar’ın bulunduğu birine uğraması bekleniyor. Trump’ın münazaradan sonraki planları henüz kamuoyuna açıklanmadı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***