AMED – SES Amed Şubesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, çözüm önerilerini sıraladı.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Amed Şubesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunlara dair hastane önünde açıklama yaptı. “Sorunlar dağ gibi yeni bakan istiyoruz” pankartı açılan açıklamada “Sağlıkçıyız, haklıyız kazanacağız” sloganı atıldı. SES Amed Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, hastanede yaşanan sorunlara ilişkin muhatap bulamadıklarını ve bu yüzden açıklama yaptıklarını belirtti.
Açıklama metnini SES Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilcisi Sevim Oğuz okudu.
Halka nitelikli sağlık hizmeti vermek ve koruyucu sağlık hizmetleriyle hastalık risklerini azaltmak için mücadele ettiklerini aktaran Oğuz, tespit edilen sorunları hastane idaresine bildirdiklerini ancak sorunların çözülmediğini belirtti. Randevu taleplerinin idarece “yoğunluk” gerekçesiyle reddedildiğini ifade eden Oğuz, “Hastanede kullanılan Hasta Bilgi Yönetim Sistemi neredeyse her hafta kesintiye uğramakta, poliklinikler dahil hastanenin bütün birimleri durma noktasına gelmektedir. Hastalar mağdur olurken, bu kesintilerin sorumlusu, alanda çalışan personellermiş gibi hasta ve hasta yakınları tarafından tehditler, hakaretler ve saldırılara varan olaylar yaşanıyor” dedi.
Sorunun çözümü için gerekli yazışmaları yaptıklarını anlatan Oğuz, ancak kendilerine hala sorunun çözümüne dair bir bilgilendirme yapılmadığını belirtti.
SORUNLARI SIRALADI
Oğuz, hastanede yaşanan sorunları şöyle sıraladı: “Hekimler tam kapasite ile çalışmalarına ve hasta başı poliklinik süresi 5 dk altına düşmesine rağmen, hastalar polikliniklerde randevu bulmakta zorlanıyor. Yine nöbet ödemelerinin zamanında yapılması gerektiğini altını ısrarla çiziyoruz. Yıllardır yasal kreş hakkımız konusunda görüşmediğimiz idareci kalmadı. Çocuklar doğdu büyüdü ama kreş sorunu hiçbir idarecinin ilgi alanına girmedi. Gece nöbetlerinde kat sekreterliğinin bulunmaması nedeni ile tıbbi veri girişlerinin hemşirelere yaptırıldığı, hemşirelerin görev alanında bulunmayan bu tarz işlerin yaptırılmak istenmesi iş barışını bozmaktadır. Servis hemşirelerinin eczaneden ilaç almaları konusunda yaşanan sorunlar özellikle gece mesaisinde bulunan hemşireleri ciddi olarak zorlamaktadır. Sağlıklı, hijyenik, kaliteli ve kalori açısından yeterli yemek hakkına ulaşım konusunda bir çok hastanede yaşanan sorunlar hastanemiz için de devam etmektedir. Günaşırı nöbetler ve yoğun çalışma koşulları nedeniyle çalışma barışı bozulan ve ciddi psikolojik tahribata neden olan (intihar girişimlerine varan) olaylar yaşanmaktadır. Özellikle Türkçe bilmeyen hastaların çevirmen olması nedeni ile şikayetlerini aktaramama, utanma gibi gerekçelerle sorun yaşanmaktadır.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Oğuz, yaşanan sorunların nitelikli sağlık hizmeti verilmesine engel olduğunu belirtti. Oğuz, sorunların çözümü için taleplerini şöyle sıraladı: “HYSB sorunu acilen çözülmelidir. Nüfus ve bölge potansiyeli göz önüne alınarak personel planlaması yapılmalıdır. Nöbet ödemeleri zamanında yapılmalıdır. Acilen kreşler açılmalıdır. Personele ait otopark yapılmalıdır. Kat sekreterliği oluşturulmalıdır. Hastane kendi imkanları ile yemekhaneyi aktifleştirerek, personeline yemek hizmeti vermesi sağlanmalıdır. Geçici görevlendirmeler iptal edilmelidir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Özellikle Kurmanci ve Zaza’ca bilen personellerin hasta ile o dille iletişim kurulmasının teşvik edilmesi, hastayı psikolojik olarak rahatlatacak ve tedavi süreçlerinde olumlu katlıları olacağı bilimsel gerçekliği dikkate alınarak gerekli adımların atılması sağlanmalıdır. Hasta yönlendirme tabelalarına Kürtçe eklenmelidir.”
Açıklama alkışlarla sona erdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***