HASAN CÜCÜK | HABER İNCELEME
Galatasaray’ın, 100 milyon Euro değerindeki Victor Osimhen’i 1 yıllık kiralık olarak kadrosuna katması büyük yankı uyandırdı. Geçen sezonu Napoli’de mutsuz geçiren Osimhen’in bu yaz Avrupa’nın dev kulüplerinden birine gitmesine mutlak gözüyle bakılıyordu. Ancak beklenen transfer gerçekleşmedi. Rota önce Suudi Arabistan’a ardından sürpriz olarak Galatasaray’a döndü. Dürüst olmak lazım, Osimhen’in kiralık bile olsa Galatasaray’a gelmesi sürpriz ve sıra dışı. Kafalarda oldukça çok soru işareti var. Mesela ödeneceği açıklanan ücret gibi…
Karaborsa bilet iddiaları vahim
Tüm hesaplarını Şampiyonlar Ligi üzerine yapan Galatasaray, Young Boys’a elenmesinin şokunu yaşadı. Bir başka can yakan gelişme ise karaborsa bilet satışı oldu. İddialar oldukça can yakan ve utanç verici boyutta. Son iki sezonda organize bir dolandırıcılık gündemde. Telaffuz edilen rakam bir yılda 56 milyon Euro. Karaborsa bilet iddiasını ilk kez Divan Kurulu’nda Hayri Kozak dile getirdi.
Hayri Kozak’a göre Galatasaray’ın kombine dışındaki yaklaşık 10 bin bileti satışa çıktığı andan itibaren özel bir uygulama ile tükenmiş gösteriliyor. Ardından normal fiyatından satın alınan biletler karaborsa yöntemiyle 5 bin Euro’ya varan fiyatlarla taraftarlara devrediliyor. Taraftar grubunun karaborsa satış için kullanıldığı söyleniyor.
Bu yöntemle satılan biletlerden yılda 56 milyon Euro gelir elde edildiği tahmin ediliyor. Galatasaray’ın geçen yıl canlı yayın gelirinin 7,7 milyon Euro olduğunu dikkate aldığımızda vurgunun boyutu ortaya çıkıyor. Savcılık, adı geçen 18 kişi hakkında soruşturmayı sürdürüyor.
Sonuç çıkar mı? Bu ortamda mı? Hayal kurmayalım!
Üst üste gelen iki şok, Galatasaray yönetiminde paniğe yol açtı. 10 bin biletten bahsediyoruz. Bu çapta bir vurgunun yönetimin bilgisi dışında gerçekleşmesi mümkün değil. Köşeye sıkışan yönetim masaya Osimhen kartını sürüp, gündemi değiştirme yolunu seçti.
Bu yorumu yanlı buluyorsanız acele etmeyin!
Türkiye, yabancı futbolcular için bir cennet. Kazancınızın sadece yüzde 15’ini vergi olarak ödüyorsunuz. İsveç yüzde 56,9’luk oranla en yüksek vergi uygulayan Avrupa ülkesi olurken, bu ülkeyi sırasıyla yüzde 56,5 ile Portekiz, yüzde 55,6 ile Danimarka, yüzde 53,7 ile Belçika izliyor. Avrupa futbolunun kalbi olan ülkelerden İngiltere’de profesyonel futbolcu gelirlerinden yüzde 45 vergi alınırken, bu oran Almanya’da yüzde 47,5, İtalya’da yüzde 47,9, Fransa’da ise yüzde 50,3 olarak gerçekleşiyor. Türkiye cennet olmasın da neresi olsun!
Bu kadar düşük vergi oranına rağmen kulüpler futbolculara ödedikleri maaşı kamuoyuna net olarak paylaşmıyor. İnsanın aklıyla dalga geçen rakamlar açıklanıyor.
Galatasaraylı golcü İcardi’nin yıllık kazancı 10 milyon Euro… Süper Lig’in toplam yayın geliri ise 83 milyon Euro’ydu!
İcardi’ye ne kadar ödeniyor?
Örnek mi istiyorsunuz? Elbette hemen vereyim. Galatasaray üzerinden devam edelim. PSG’den iki sezon önce kiralanan Mauro Icardi için kiralama ücreti ödenmediği açıklandı. Olabilir. Icardi’ye ödenen ücretin ise 750 bin Euro olduğunu duyunca doğal olarak ‘Yok artık’ deme hakkına sahibiz.
Güya, bedelsiz oyuncusunu Galatasaray’a kiralayan PSG, Icardi’nin maaşını da ödemeye devam etmiş. Hadi canım! Bu iyiliği baba evladına yapmaz! Nedense kiralık 750 bin Euro’ya oynayan Icardi kalıcı imzayı atınca maaşı 10 milyon Euro oldu.
PSG bu iyiliği yapar da Napoli geri durur mu?
33 yıllık şampiyonluk özlemini 2022-23 sezonunda sonlandıran Napoli’de öne çıkan isimlerin başında Victor Osimhen geliyordu. Sezonun bitmesiyle birlikte Osimhen adı Real Madrid ve Chelsea başta olmak üzere devlerle anıldı. Transfer ücreti olarak üç haneli rakamlar yazıldı. Piyasa değeri Haziran 2023’te 120 milyon Euro olan Osimhen’in ucuz bir rakama gitmesini kimse beklemiyordu. Napoli başkanının ‘Satılmayacak!’ inadıyla Osimhen yuvada kaldı ama şampiyonluk sezonundaki performansından çok uzaktı.
Performansı düştü, bonservisi geriledi
Piyasa değeri 100 milyon Euro’ya gerileyen Osimhen’e gelen teklif sayısı azalırken, teklif edilen rakam Napoli yönetimini tatmin etmekten uzaktı. Suudi Arabistan faktörü devreye girdi. ‘Kesin gidiyor!’ denildiği anda Napoli yönetimi fiyat arttırımına gidince transfer çıkmaza girdi. Napoli, Lukaku’yu alınca Osimhen boşa çıktı ve adres sürpriz bir şekilde Galatasaray oldu.
Osimhen’in yıllık maaşının 11 milyon Euro olduğunu ifade ediliyor. Peki Galatasaray ne kadar ödeyecek? 6 milyon Euro. PSG’den sonra Napoli’de babanın evlada yapamayacağı iyiliğe Galatasaray’a yaptı!
Osimhen’in maaşının yarısını Napoli’ye ödetmeyi başaran Galatasaray nedense bu maharetini kiraladığı oyuncularda ortaya koyamadı. Lyon’a kiralanan Zaha’nın yıllık maaşı tam 9 milyon Euro. Bunun yarısını Galatasaray ödemeye devam edecek. Canlı yayın geliri 7,7 milyon Euro olan Galatasaray geçen sezon Icardi’ye 10, Zaha’ya 9, Mertens ve Ziyech’e 5 milyon Euro maaş ödedi. Tabi bu rakamlar gerçekse!
Değirmenin suyu rejimden geliyor!
4 oyuncunun maaşı 29 milyon Euro. Canlı yayın gelirinin neredeyse 4 katı. Bu değirmenin suyunun nereden geldiğini kimse sormuyor. Ne maliye ne de TFF bu çarpık duruma el atıyor.
Konu eski milli futbolcu Hakan Şükür’ün de gündemindeydi. Hakan Şükür, ‘değirmenin suyunun’ rejimden, rejimin yönlendirdiği sponsorlardan geldiğini ifade etti. Şükür, “Bu paralar nereden geliyor diyorlar. Nereden gelecek; sizi oyalamak için rejimden geliyor! Sponsordan geliyor.” ifadelerini kullandı.
İspanya diktatörü Franco, “İnsanları 40-50 bin beşiklerde uyuttum.” deyip, futbolu işaret etmişti. Mevcut rejim de Franco’nun izinden gidiyor. Asıl sorulması gereken soru ise; kulüpleri maddi olarak ihya eden Saray, şampiyonu saha içi başarısına bırakır mı?
Yazı uzadı. Okan Buruk üzerinden Galatasaray kadrosunu değerlendirme bir başka yazıya kaldı.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***