Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Avrupa’nın rekabet gücüne ilişkin yazdığı 400 sayfalık rapor, Avrupa Birliği içerisinde yankı uyandırmaya devam ediyor. Raporunu dün Avrupa Parlamentosu’na sunan Draghi’nin bulguları, Avrupa’nın geleceği açısından atılacak adımlar konusunda tartışmalara yol açtı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından talep edilen ve Mario Draghi tarafından yazılan kapsamlı raporda, AB’nin mevcut ekonomisinin acil durum sinyali verdiği ve ekonomik modelin hızla değişen dünyaya ayak uyduramadığı vurgulandı.
Draghi, AB’nin üç önemli konuya odaklanması gerektiğini söyledi: ABD ve Çin ile inovasyon açığını kapatmak; karbonsuzlaştırma hedefini rekabet gücünün arttırılmasıyla ilişkilendirmek için ortak bir plan geliştirmek; ve Avrupa’nın güvenliğini arttırmak ve yabancı ekonomik güçlere olan bağımlılığını azaltmak.
“Avrupa varoluşsal bir meydan okuma ile karşı karşıya”
Draghi, Avrupa’nın yaşam tarzının sürdürülmesinin rekabet gücünün arttırılmasına bağlı olduğunu ve rekabet gücünün arttırılmasının da Avrupa ulusları arasında daha yakın işbirliği ve entegrasyon gerektirdiğini söyledi.
Draghi, Avrupa Birliği’nin “varoluşsal bir meydan okuma” ile karşı karşıya olduğunu ve eğer değişmezse “yavaş bir ıstıraba” mahkum olacağını belirtti: “Avrupa daha üretken hale gelemezse, seçim yapmak zorunda kalacağız. Aynı anda hem yeni teknolojilerde lider, hem iklim sorumluluğunda öncü, hem de dünya sahnesinde bağımsız bir oyuncu olamayacağız. Sosyal modelimizi finanse edemeyeceğiz. Hedeflerimizin tamamını olmasa da bir kısmını küçültmek zorunda kalacağız.”
ABD ve Çin ile rekabet edebilmek için her yıl 800 milyar avro lazım!
Draghi’nin hesaplamalarına göre, amaca uygun bir rekabetçilik gündemi, hedefleri üzerinde AB tarafından mutabık kalınmış projeler için yıllık 750 ila 800 milyar Avro arasında bir finansman gerektirecek.
Draghi, bu paranın bir kısmının özel kaynaklardan gelebileceğini, ancak bir kısmının da özellikle kilit ortak projeleri finanse etmek için ihraç edilen yeni ortak borçlar da dahil olmak üzere kamu yatırımları yoluyla güvence altına alınması gerektiğini söyledi.
Draghi’nin konuşmasının ardından yapılan tartışmalarda pek çok Avrupa Parlamentosu üyesi, AB ekonomisinin acilen rota değiştirmesi gerektiği konusunda Draghi’nin analizine katıldı.
AB’nin kilit sektörlerde rekabet ve inovasyonun yanı sıra sosyal, yeşil ve dijital dönüşümlere yönelik daha fazla kamu ve özel sektör yatırımına odaklanması gerektiği savunuldu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***